imageHet Wereld Natuur Fonds pleit voor meer duurzame vis op menukaarten van restaurants.

Om het idee kracht bij te zetten laat de organisatie vier talentvolle chef-koks een diner van verantwoord gevangen vis maken voor diverse bekende Nederlanders.

De deelnemende koks zijn Peter Gast van ‘t Schulten Hues in Zutphen, Matthieu Kellenaers van Gorgeous in Amsterdam, Erik Jansen van restaurant Tolhuysch in Oegstgeest en Marco Westmaas van Elzenduin in Monster, waar het diner wordt geserveerd. De vier chefs nemen elk een gerecht voor hun rekening. Zo serveert Gast als voorgerecht een coquille en maakt Kellenaers een tussengerecht van rode mul. Jansen bereidt het hoofdgerecht met heilbot en als afsluiting verzorgt Westmaas het nagerecht. Ook bereidt het viertal elk een amuse.

Aanleiding voor het visdiner is de bewustwordingscampange Kies voor een Levende Zee van het Wereld Natuur Fonds. ‘Wij roepen restaurants op om eens wat vaker verantwoord gevangen vis te kopen die duurzaam gevangen is. Even lekker en veel beter voor de natuur’, aldus Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds.

Wat de bewustwording betreft ben ik het volledig eens echter of het gebruik van duurzame vis daar iets aan veranderd..... het punt van duurzame vis is dat daar ook een prijskaartje aan hangt. En dan hebben we het nog niet eens over het verschil van gekweekte of gevangen vis.
Want zeg nu zelf is gekweekte vis niet het allerbeste voor de natuur?

Zolang de doorsnee consument uitkijkt wat hij/zij uitgeeft in een restaurant, is de druk voor duurzaam snel veranderd in praktisch en betaalbaar. Maar zoals ik al schreef, het initiatief telt in dit geval. Afwachten wat die kanjers er in de keuken van gaan maken. Wellicht onbekenden aan het culinaire front, maar ik verzeker jullie dat de nieuwe generatie toppers staat te trappelen.

O ja,de bekende Nederlanders die voor het visdiner aanschuiven zijn Floortje Dessing, Loretta Schrijver, Klaas Wilting, Harm Edens, Peter van der Vorst, Rob Verlinde, Hans Cornelisse en Mariska van Kolck.Bron: Zibb
Dit artikel afdrukken