Drie jaar proeftijd kreeg de industrie om zelf oplossingen te bedenken tegen het zwerfvuil. Bij falen, beloofde het kabinet, zou de overheid een algemeen statiegeld invoeren.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu, D66) is het nu al zat. Ze ziet dat het doel, 90% van de kleine flesjes recyclen en 70-90% minder zwerfafval, bij lange na niet wordt gehaald. “Het aantal kleine plastic flessen in het zwerfafval laat een stijgende in plaats van dalende lijn zien”, aldus van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer. “Deze ontwikkeling baart mij net als de andere deelnemers aan het bestuurlijk overleg grote zorgen en kan naar mijn overtuiging niet zonder consequenties blijven."

Daarom wil de staatssecretaris in plaats van najaar 2020, komend voorjaar al beslissen over statiegeld op kleine flesjes. Supermarkten en fabrikanten hebben dan een jaar de tijd om zich voor te bereiden op de invoering. "De metingen over de tweede helft van 2019 zullen hiervoor doorslaggevend zijn.”

Water- en frisdrankproducent Spadel Nederland zit het al evenmin lekker. De bottelaar dringt vandaag in een persbericht aan op een "snelle invoering van statiegeld op alle drankverpakkingen." Spadel wil hierover in gesprek met politici én bedrijven. Opvallend is dat Spadel ook blik expliciet onder de statiegeldregeling wil laten vallen, met het oog op het dierenleed dat in de natuur achtergelaten blik veroorzaakt.

De reductie van blik in het zwerfafval viel tot nu toe buiten de politieke boot. Nu blijkt dat de gemeenten en de verpakkingsindustrie niet zelf met een plan komen, kondigt de bewindsvrouw zelf maatregelen aan. “In het bestuurlijk overleg heb ik aangegeven verschillende maatregelen te zullen bekijken, inclusief wettelijke maatregelen.’’ Welke maatregelen dat zijn, is nog niet duidelijk. Coalitiepartij VVD is overigens tegen het invoeren van statiegeld op blik.
Dit artikel afdrukken