In de Ondertussen van maandag 2 december vallen mij deze berichten op:

- studentenverenigingen worden ‘beloond’ voor meer alcoholgebruik (NOS). Bierbrouwers maken gebruik van een staffelsysteem: hoe hoger de bierafname, hoe hoger de korting. Die korting kan oplopen tot wel 75%. Verenigingen ontvangen een zogenaamde hectoliterbonus. De Groningse regionale omroep heeft cijfers in handen van één studentenvereniging. Op hun jaarlijkse afname van €60.000 ontvangen zij €45.000 bonus. Dat betekent dat de vereniging uiteindelijk slechts €15.000 betaalt.

- kanker lijkt geen kans te krijgen als er geen zwaartekracht is (Scientias). Onderzoekers behandelden 4 verschillende soorten kankercellen met microzwaartekracht in een daar speciaal voor gemaakt doosje. Na deze behandeling was 80 tot 90% van de cellen uitgeschakeld. Begin 2020 wordt het onderzoek in het International Space Station voortgezet.

- de Italiaanse architect Stefano Boeri bouwt vertical forests (CNN). Hij versiert hoogbouw complexen met groen. Bij zijn bekendste project, twee woontorens van respectievelijk 80 en 112 meter, gebruikte hij ongeveer 20.000 bomen, struiken en planten. Naar schatting zijn er 2 bomen, 8 struiken en 40 planten voor elke menselijke bewoner. De architect claimt dat de gebouwen hierdoor jaarlijks 30 ton CO2 absorberen en 19 ton O2 produceren.

In Madrid begon vandaag de jaarlijkse, maar ditmaal weinig spannende klimaattop COP25 van de Verenigde Naties; klimaatactivisten zijn er een beetje klaar mee om er vooral gepraat aan te horen (Foodlog). Niettemin krijgen we bijna maandelijks te horen dat de uitstoot van CO2 steeds maar verder doorstijgt. Geen wonder dat zes op de tien Fransen verwacht dat er een einde komt aan onze beschaving (FranceTVInfo). Inmiddels zien jaarlijks wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen zich gedwongen om hun huis te verlaten door rampen die met klimaatverandering te maken hebben (Algemeen Dagblad).
Een aangespoelde potvis op een Brits eiland boven Schotland had maar liefst 100 kilo afval in zijn maag (BBC). Onder meer visnetten, touw, verpakkingsbanden, tassen en plastic bekers werden ontdekt in de massa. Volgens walvisexperts is het niet direct duidelijk of het puin heeft bijgedragen aan de dood van het dier.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken