De afgelopen jaren is het aantal wilde ganzen dat in Nederland broedt, explosief toegenomen.

Onbenut succes van de natuur
Schiphol, boeren en de natuur zijn daar niet blij mee, omdat de dieren voor overlast zorgen. Tegelijkertijd kunnen de manieren om de 'plaag' te bestrijden in de publieke opinie steevast op kritiek rekenen. Voor bestuurders en jagers zijn ganzen inmiddels een hoofdpijndossier. Het vorig jaar opgerichte platform Ga voor Gans probeert daar verandering in te brengen door ganzen als een onbenut natuursucces te positioneren: het is gratis en natuurlijk ontstaan vlees.

Maar... de gans vindt zijn weg te weinig naar ons bord omdat consumenten de wilde gans nog moeten ontdekken. En dat terwijl er door de overlast veel ganzen mogen worden 'geoogst' (geschoten door jagers). Alleen al in Noord-Holland worden jaarlijks circa 50.000 ganzen gevangen en geschoten.

Om de populatie binnen de perken te houden, zullen er dit jaar wel 100.000 ganzen geschoten worden. De consumptie ligt rond de 30.000 wilde ganzen. Dat betekent dat de groothandels een fors overschot aan wilde ganzenvlees hebben. Het vlees dreigt in de afvalbak te verdwijnen.

Van overlast naar op de kaart
Verspilling ligt dus op de loer. "Zonde", aldus Ga voor Gans. "Het vlees komt recht uit de Nederlandse natuur". Om restaurateurs en consumenten aan het ganzenvlees te krijgen, organiseert het platform van 13 t/m 20 juli de ‘Week van de Zomergans’. In deze week zetten diverse restaurants de wilde zomergans op het menu.

Een aantal chef-koks en chef-koks in opleiding ging afgelopen week als aftrap voor de Week van de Zomergans de uitdaging aan om de gans in al zijn facetten culinair te verwerken Verschillende gerechten van bouten, borst, dij en hart lieten de veelzijdigheid van het product zien. De fraai gepresenteerde gerechten en vooral de (verrassende) wildsmaak van de wilde gans zijn wat mij betreft heel overtuigend.

Gans is helaas niet gemakkelijk klaar te maken. Door de kunde die het bereiden van gans vergt, is het bij uitstek geschikt als vlees in de horeca. Waarom al dat dure, CO2 verslindende rundvlees en afgezaagde tamme wild, als een goede kok zijn meerwaarde kan tonen door te laten zien wat je van dit 'verloren vlees' kunt maken?

Als we het beest eenmaal hebben leren eten via het restaurant, wordt het vast Kerstvlees. Wildgroothandel en ganzenspecialist Thomas van Meel heeft alvast een tip: "Kies een niet al te oud beestje of eentje met weinig vlieguren". Zonder die eigenschappen loop je risico op een taai beestje. Met een simpel trucje check je of je een mals exemplaar te maken hebt: "Voel het kraakbeen op de borst, dat moet nog 'zacht' zijn."
Dit artikel afdrukken