Maandag maakte het Franse Ministerie van Landbouw bekend dat er in twee kippenhouderijen in de Dordogne 2 nieuwe gevallen van vogelgriep zijn aangetroffen. Dat gebeurde bij controles in het kader van het Plan national d’intervention sanitaire d’urgence. Dat plan is in werking gesteld nadat vorige week bij een hobbyboer H5N1 was vastgesteld.

Maatregelen
De autoriteiten zijn inmiddels overgegaan tot ruiming van alle dieren in de getroffen bedrijven. Voor het hele departement zijn bioveiligheidsmaatregelen afgekondigd. Daarnaast geldt in een straal van 3 kilometer rondom de oorspronkelijke vindplaats, Biras, een ophokplicht voor alle dieren, ook honden en katten. De handel in levend pluimvee en de jacht zijn opgeschort in een straal van 10 kilometer.

In de Dordogne wordt veel pluimvee gehouden, vooral voor de foie gras. In een eerder communiqué onderstreepte het Ministerie dan ook dat 'vogelgriep niet door het eten van vlees, eieren, foie gras of enig ander levensmiddel overgedragen wordt op de mens'. De aankomende feestdagen zijn voor veel Fransen aanleiding kapoen (een grote gecastreerde haan) en foie gras op het menu te zetten.

Export
Het Ministerie laat weten dat "de staatsdiensten volledig gemobiliseerd zijn om samen met de sector de verspreiding en gevolgen van de ziekte te beperken, vooral met het oog op de export". Afgelopen vrijdag verbood Zuid-Korea de invoer van Frans pluimveevlees. De uitbraak is de eerste in Frankrijk sinds 2007.

'Uiterste inspanning hygiëne'
In Nederland werd ruim een jaar geleden een hoogpathogene vogelgriep (H5N8) vastgesteld bij een aantal kippenhouderijen, de eerste in Hekendorp. Dat had verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse kippensector. Ironisch genoeg hielp de vogelgriep die deze zomer de VS teisterde, de eierboeren hun prijzen weer enigszins te herstellen. Door het tekort aan eieren in de VS stegen de eierenprijzen.

Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Pluimveehoudersvakbond, laat weten dat er nog weinig over de nieuwe Franse griepgevallen bekend is. "Het is te betreuren", zegt ze, "en geeft aan dat alertheid benodigd is. Zeker in deze tijd van het jaar is verhoogd risico {vanwege de vogeltrek, red.] waar ook Nederlandse pluimveehouders zich bewust van zijn. Hygiënevoorschriften moeten met uiterste inspanning in acht worden genomen."

Fotocredits: krantenkop, Le Monde
Dit artikel afdrukken