In de Ondertussen van woensdag 15 januari vallen mij deze berichten op:

- de 'warme sanering' van de varkenshouderij, waarvoor de regering €180 miljoen uitgetrokken heeft, is zwaar overtekend: veel meer boeren willen stoppen dan er geld is (RTL). Er was gerekend op zo'n 300 stoppers maar omdat de intekening vrijblijvend was, hebben ook boeren die de kat nog even uit de boom willen kijken zich gemeld. Varkensboeren hebben het afgelopen jaar, door de Afrikaanse varkenspest in China, buitengewoon goed kunnen verdienen en wilden daar nog even van profiteren (BoerenBusiness).

Het ministerie maakt duidelijk dat bedrijven die veel stankoverlast veroorzaken (in vaktaal: een hoge 'geurscore' hebben) voorrang krijgen. Mogelijk komt er meer geld voor de stoppers beschikbaar. De regeling, bedoeld om stankoverlast terug te dringen, heeft immers ook stikstofreductie als aangenaam bijeffect (NOS). Dat is de regering heel wat waard.

- bestelplatformen Bol.com en Coolblue moeten zich schrap zetten: Amazon opent dit jaar een Nederlandse webshop met "miljoenen producten". Tot nu toe kon je op Amazon.nl alleen ebooks bestellen en werd je voor de rest van het assortiment naar een Nederlandstalige versie van Amazon.de verwezen. Binnenkort breidt Amazon.nl uit met twintig productcategorieën, van kleding tot elektronica. Lokale aanbieders doe graag op het platform willen, kunnen zich alvast melden (RetailDetail).

- de proef met 'slimme deurbellen' van het ministerie van Veiligheid en Justitie lijkt te mislukken. Met de gratis deurbel, uitgerust met een camera, kunnen de bewoners via hun smartphone zien wat zich in hun portiek afspeelt. Dat moet inbraken voorkomen. De slimme bel mag dan inderdaad de buurtsamenhang vergroten, hij blijkt in strijd te zijn met de privacywet, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is namelijk niet duidelijk wat er met de data gebeurt. De proef, in Eindhoven, Almere, Nissewaard en Den Haag kost anderhalve ton. Den Haag installeerde 72 slimme bellen. Maar in de stad zijn er zeker 'tienduizenden' geïnstalleerd. "Mensen kopen die zelf", zegt de gemeente Den Haag (Algemeen Dagblad).

Met een 'historisch' akkoord maakten de Verenigde Staten en China een einde aan de escalatie van de handelsoorlog tussen beide landen. "Een combinatie van schadeherstel en wensdenken," aldus de Volkskrant. Hoe het ook zij, 'Phase 1' van het akkoord, zojuist getekend door president Donald Trump en de Chinese vice-president Liu, biedt beide partijen genoeg speelruimte én tijd om juichende woorden te kunnen gebruiken. De kritiek is niet van de lucht (New York Times). Zijn de gemaakte afspraken wel reëel en vooral, haalbaar? Zo belooft China de komende 2 jaar voor $200 miljard extra Amerikaanse producten te kopen, waarvan $40 miljard aan landbouwproducten (waaronder varkensvlees). Of de Amerikaanse boeren, die in zware crisis verkeren, dat überhaupt kunnen produceren? Volgens Trump moeten de boeren gewoon 'meer grond en grotere tractoren kopen' (Het Financieele Dagblad).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken