In de Ondertussen van 2 maart vallen mij deze berichten op:

- volgens de University of Sydney is 1% van de akkers wereldwijd matig tot zwaar en 40% licht tot matig vervuild met glyfosaat. De onderzoekers Federico Maggi en Alex McBratney hebben landbouwgrond in 5 klassen verdeeld. Klasse 0 wil zeggen dat de grond geen restanten bevat van glyfosaat. Klasse 1 is licht vervuild, klasse 2 licht tot matig, klasse 3 matig en klasse 4 is zwaar vervuild met glyfosaat. Opvallend is dat veel zwaar vervuilde landbouwgrond (klasse 4) zich in West-Europa bevindt. Volgens de onderzoekers is voor het eerst de vervuiling in kaart gebracht die het onkruidbestrijdingsmiddel veroorzaakt. De kaart en studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Science of the Total Environment (Boerderij).

- Nederland telt opnieuw meer miljonairs. Het aantal huishoudens met meer dan €1 miljoen steeg van 180.900 in 2017 naar 207.400 in 2018. Hiermee was 2,7% van alle huishoudens in 2018 miljonair. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Voor 40% van de miljonairs was hun eigen onderneming de belangrijkste inkomstenbron. In een kwart van de miljonairshuishoudens zorgt de vrouw voor de belangrijkste bron van inkomsten. Sinds 2014 neemt het aantal miljonairs toe, daarvoor kromp het aantal miljonairs vanwege de economische crisis. Of ook de coronacrisis invloed gaat hebben op het aantal miljonairs, is nog moeilijk te zeggen, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen (AD).

- tip: dit kun je ook staand lezen. Door het thuiswerken zitten we misschien nog wel meer. Lichaamsbeweging als fietsen naar het station, koffierondje voor collega’s en langs het bureau van de chef lopen vallen weg. Met als gevolg stijve spieren, concentratieproblemen en vertraging van je metabolisme. Al gebeurt het niet meteen, het verhoogt wel de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en vroegtijdig overlijden. Tijd om in actie te komen dus. Wat tips van personal trainers voor thuiswerkfitness (NU):
- stoelsquats: doe voordat je gaat zitten 10 squats waarbij je telkens net het zitvlak raakt
- bureaupush-ups: stap een meter van je bureau af, zak door je armen en druk jezelf uit
- tafeldeadlifts: pak het tafelblad vast aan de korte kant en til de tafel 10 keer een stuk op. Niet zwaar? Er is vast nog wel iemand in huis die op de tafel wil zitten.
Om je spieren actief te houden kun je je bureaustoel ook verruilen voor een fitnessbal. Heb je de smaak te pakken? Instagram en YouTube staan vol met video’s, ook voor andere workouts (BBC). Ik ben benieuwd wie van de redactie morgen tijdens onze ochtendcall meedoet met de tafeldeadlift.

Thuiswerken vergt ook van thuisblijvende topsporters vindingrijkheid (Metro). Artiesten vinden hun heil ook online, ze treden massaal digitaal op (NOS). Massaal thuis video’s kijken kan helaas wel het internet ‘verstoppen’. Een lagere beeldkwaliteit bij videostreamingdiensten als Netflix moet overbelasting van het internet voorkomen (Bruzz). Vijftien wetenschappers waarschuwen voor ‘fake news’ in heel wat voedingsadviezen die momenteel circuleren als preventie of remedie tegen het coronavirus (Vilt). Al die hamsterwoede biedt kansen voor bonentelers. De voorraden bonen worden versneld aangesproken; dat leidt tot betere contractvoorwaarden (Boerderij). Studenten schieten scholieren te hulp. Een nieuw non-profit platform koppelt studenten aan scholieren zodat ze elkaar kunnen helpen, bijvoorbeeld met het voorbereiden van het eindexamen (Perssupport).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken