In 30 jaar zal de mondiale afvalproductie stijgen met zeventig procent tot 3,4 miljard ton afval per jaar. Dat voorspelt de Wereldbank in het rapport 'What a Waste 2.0'.

Zestien procent van de wereldbevolking woont in de rijkste landen van de wereld. Die produceren op dit moment ruim een derde (34%) van de mondiale afvalberg. Daarvan wordt een derde teruggewonnen door recycling en compostering.

In lage inkomenslanden ligt dat percentage gerecycled afval op slechts vier procent. En juist in die landen gaat de jaarlijkse afvalproductie het hardst groeien, als gevolg van de groeiende wereldbevolking en de verstedelijking. De Wereldbank voorziet in zuidelijk Azië een verdubbeling en in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zelfs een verdriedubbeling van de jaarlijkse afvalberg.

Niet ingezameld en slecht afgevoerd afval brengt aanzienlijke, negatieve gezondheids- en milieueffecten met zich mee. In het rapport doet de Wereldbank voorstellen om landen te helpen goede afvalbeheersystemen op te zetten. Eerder waarschuwde de Wereldbank al dat afvalverwerking het vaak aflegt tegen overheidstaken als drinkwatervoorziening, onderwijs en gezondheidszorg, schrijft de NOS.
Global Waste to Grow by 70 Percent by 2050 Unless Urgent Action is Taken: World Bank Report
Reageer
  • Deel
Druk af