Producent en retailer kunnen voedselverspilling door consumenten voorkomen. Dat zegt het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) met zoveel woorden in een recent rapport over voedselverspilling thuis.
Statistisch gezien verspillen eenpersoonshuishoudens 40% meer voedsel per persoon dan andere soorten huishoudens. Oorzaak zijn de standaard verpakkings- en productgroottes die in de schappen liggen.
Om te testen wat het effect is van verpakkingen, voerde WRAP een experiment uit in een winkel van supermarktketen Morrisons. De winkel bood meer verse producten per stuk aan.
Consumenten gingen kleinere hoeveelheden kopen en kwamen vaker terug voor nieuwe boodschappen.
WRAP schrijft: "Bij evaluatie van de proef bleek dat de meeste mensen er de voorkeur aan gaven om verse producten los te kopen, omdat ze de grootte en de kwaliteit konden kiezen. Ook het kunnen kopen van de exacte hoeveelheid die ze nodig hadden en het ontbreken van plastic verpakking droegen aan die voorkeur bij. Slechts een kleine groep klanten gaf de voorkeur aan plastic verpakkingen om redenen van gemak en hygiëne."
AP - New report reveals progress in store to help cut household food waste, but more to be done | WRAP UK
Statistisch gezien verspillen eenpersoonshuishoudens 40% meer voedsel per persoon dan andere soorten huishoudens. Oorzaak zijn de standaard verpakkings- en productgroottes die in de schappen liggen.
Om te testen wat het effect is van verpakkingen, voerde WRAP een experiment uit in een winkel van supermarktketen Morrisons. De winkel bood meer verse producten per stuk aan.
Consumenten gingen kleinere hoeveelheden kopen en kwamen vaker terug voor nieuwe boodschappen.
WRAP schrijft: "Bij evaluatie van de proef bleek dat de meeste mensen er de voorkeur aan gaven om verse producten los te kopen, omdat ze de grootte en de kwaliteit konden kiezen. Ook het kunnen kopen van de exacte hoeveelheid die ze nodig hadden en het ontbreken van plastic verpakking droegen aan die voorkeur bij. Slechts een kleine groep klanten gaf de voorkeur aan plastic verpakkingen om redenen van gemak en hygiëne."
We kunnen nog veel verder gaan, maar dan moet er een veel grotere diversiteit aan eetbare gewassen geteeld worden, op veel meer en kleinere locaties. Geen monoculturen tot aan de horizon, maar voor plaatselijk gebruik. In ons land ontbreekt het dan nog wel aan lokale afzetmogelijkheden.
Bijeenkomst over dit onderwerp in Frankrijk (Firefox browser op je PC is wenselijk).
Kijk op dit initatief in Frankrijk (Midi-Libre vandaag). Waarom Firefox? Schakel de Lezersweergave (icoontje achter de URL) in om het hele artikel te lezen. Hierna alles selecteren en in deepl.com vertalen.
Heel wat anders, de focus ligt dan niet meer op omzet of export maar op voorzien in de lokale behoefte. Met gewassen die hebben bewezen het meest geschikt te zijn voor de plaatselijke condities.
John #4 , dat komt ook omdat vlees veel lekkerder is.
Je moet een soort droogvoerbak ontwikkelen zodat ze alleen bij de voorste boontjes kunnen.
Er zal toch vast een reden zijn dat de meeste groenten en fruit verpakt worden aangeboden. Als de consument een voorkeur heeft voor los dan legt de supermarkt meer los in de winkel.
Ik kan me overigens wel voorstellen dat bij losse verkoop de waste in de winkel veel groter is, omdat veel in de producten gegraaid wordt en met de producten gegooid wordt. En de mooiste bloemen worden het eerst geplukt.
Groente en fruit moeten zeker niet goedkoper worden dan vlees. Van vlees wordt bijna alles geconsumeerd terwijl er gruwelijk veel groente en fruit in de kliko verdwijnen.