Te veel sporten leidt niet alleen tot fysieke vermoeidheid, maar zou ook leiden tot mentale vermoeidheid die vergelijkbaar is met een burn-out.

Je zou daardoor minder goed in staat zijn om beslissingen te nemen. Dat schrijven Parijse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Als je lichaam overtraind raakt door fysieke overbelasting, zou je dat kunnen omschrijven als een burn-out bij duursporters. De mentale vermoeidheid die optreedt als gevolg van een intensieve fysieke trainingsbelasting lijkt namelijk op die van overmatig denkwerk.

Na een periode van hoge fysieke belasting zagen de onderzoekers bij een MRI-scan een verminderde activiteit in de laterale prefontale cortex. Dit hersengebied is verantwoordelijk voor de cognitieve controle en beïnvloedt onder meer besluitvorming en planning. Als gevolg van fysieke overbelasting, maakten de overtrainde proefpersonen meer impulsieve keuzes.

“Cognitieve controle in deze situatie is het vermogen om ondanks bijvoorbeeld spierpijn te blijven sporten,” zegt auteur Bastien Blain. “We ontdekten dat er een eindige intellectuele component betrokken is bij het sporten. Je kunt het niet eeuwig gebruiken.”

Eerder werd dit impulsieve fenomeen al aangetoond in een Schots onderzoek met hongerige proefpersonen.
MNT - Too much exercise may affect our ability to make decisions
Reageer
  • Deel
Druk af