In de Ondertussen van vrijdag 3 april vallen mij deze berichten op:

- het aantal extra doden onder mensen met hart- en vaatziekten kan het aantal coronadoden gaan evenaren. Hartpatiënten durven niet meer naar de dokter en wachten te lang thuis als er problemen zijn; dat jaagt hun kans op overlijden bij hartinfacten op. Dat zegt Jan Piek, hoogleraar cardiologie in het AMC. “Stel dat door minder ziekenhuisopnames van hartpatiënten het aantal sterfgevallen maar een paar procent toeneemt, dan kan het best zijn dat het aantal mensen dat overlijdt door hart- en vaatziekten net zo groot is als aan de hele coronacrisis zelf". Piek denkt dat het huidige aantal van 38.000 hartdoden gemakkelijk kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. (Parool).

- het drinken van zowel groene als zwarte thee kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen, aldus de New York Times. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek. Gegevens komen voort uit 39 observatieonderzoeken waarbij meer dan 1,8 miljoen mannen en vrouwen betrokken waren die zwarte of groene thee dronken. Eén kopje thee per dag vermindert het risico op (2%) en dood door (4%) hart- en vaatziekten. Deze effecten bleken het sterkst bij oudere bevolkingsgroepen. Zowel groene als zwarte thee zijn rijk aan polyfenolen, antioxidanten die het hart, de bloedsomloop en bloedvaten beschermen. Of die fractioneel lichtere sterfte daar ook echt aan te danken valt, is onbekend.

- mensen hebben verschillende redenen om vegetariër te worden. Onderzoekers van de universiteit van Californië vroegen 8.000 non-vegetariërs uit de Verenigde Staten en Nederland naar hun motivatie om vegetariër te worden. Ze ontdekten dat westerlingen dierlijke producten voornamelijk laten staan vanuit gezondheidsovertuigingen, schrijft ScienceDaily. Tevens ontdekten ze dat consumenten die geen dieren eten om dierenwelzijns- of klimaatredenen, makkelijker te overtuigen zijn om te stoppen met het eten van vlees, zuivel, eieren en vis dan gezondheidsvegetariërs.
Dat klinkt logisch. Wat wonderlijker zijn hun reclameadviezen. Wie gezondheidsvegetariërs wil bereiken kan dat het beste doen via de sportschool en de kerk. Dierenwelzijns- en klimaatvegetariërs zou je het beste kunnen bereiken via musea en concerten.

De wolven-welpjes van de Noord-Veluwe zijn op verkenningstocht om hun roedel te verlaten. Dat blijkt uit drollen die onlangs werden gevonden op plekken die voorheen nog wolf-vrij waren. Ook camerabeelden bewijzen hun aanwezigheid. Het wordt spannend of het leefgebied van de wolven voldoende ruimte biedt voor een nieuwe roedel. Volgens wolvenkenners willen welpen niet in een gebied leven vlak naast hun ouders (AD).
De singles onder ons moeten in ieder geval tot en met 28 april single blijven. "Het advies van het RIVM is simpel en is voor singles hetzelfde als voor iedere andere Nederlander: ga niet op date, blijf thuis en houd afstand" (RTL).
Geen veganistisch dieet voor onze zuiderburen. Uit onderzoek onder 600 Vlamingen komt naar voren dat negen op de tien Vlamingen - met gemiddeld 3,8 melkmomenten per dag - niet zonder hun zuivelproducten kunnen. Vooral bak- en smeerboter, melk bij de koffie, kaas en yoghurt zijn favoriet (VILT).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken