De Stichting Variatie in de Keuken heeft een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in samenwerking met Wageningen UR.

Bij drie Van der Valk restaurants (Vught, Ridderkerk en Hoorn) werd een interventiestudie uitgevoerd. Het experiment paste de verhouding vlees/vis en groente op het bord aan. Ongemerkt namen 4.000 Van der Valk gasten aan het experiment deel. De onderzoekers vroegen de gasten naar hun tevredenheid over de maaltijd en bekeken wat ze aten en wat er aan afval overbleef. De groenteconsumptie in de restaurants bleek 31% te zijn gestegen. De hoeveelheid vlees die wordt weggegooid, daalde met 33%.

Van der Valk Vught is naar eigen zeggen inmiddels overgestapt op duurder vlees en serveert geen uit Zuid-Amerika geïmporteerd rundvlees meer.

De groenteconsumptie bleek 31% te zijn gestegen. De hoeveelheid vlees die wordt weggegooid, daalde met 33%
'Waarom niet zelf bedacht'
De Volkskrant sprak met bedrijfsmanager Peter Raaijmakers van Van der Valk in Vught over het onderzoek in zijn restaurant. Hij zegt "wel een nachtje wakker te hebben gelegen" voor hij besloot tot deelname aan het onderzoek. "Het was spannend. Als we serieuze klachten hadden gekregen, waren we er onmiddellijk mee gestopt. Maar we merken sowieso dat onze gasten bewuster omgaan met voeding en gezondheid. Vooral jongere bezoekers bestellen vaker een maaltijdsalade dan een traditioneel menu met groente en vlees of vis."

Raaijmakers blijkt verrast door de resultaten van het onderzoek: "achteraf bleek het zo'n succes dat ik me afvraag waarom we zelf niet op het idee zijn gekomen."

Joris Heijnen van de Stichting Variatie in de Keuken en Van der Valk lichten het onderzoek toe in onderstaand filmpje. De Stichting adviseert restauranthouders bij het vergroenen van hun borden en de marge op hun bedrijfsvoering.

Dit artikel afdrukken