Verhalen van 24 juni rondom Corona vind je in ‘De ventilator is een corona-risico’.

In de Ondertussen van woensdag 24 juni vallen mij deze berichten op:

- het Voedingscentrum breidt zijn Eetwissel-campagne uit naar specifieke ‘eetwissel’-waardige locaties. Begin 2019 riepen zij Nederland op in kleine stapjes te ‘eetwisselen’. Voorbeelden van zo’n eetwissel zijn een eitje in plaats van een plakje ham of een banaan in plaats van een stuk ontbijtkoek. Nu lanceert het Centrum 4 korte televisiereclames die zich afspelen op plekken waar eetwisselen makkelijk zou moeten kunnen, maar waar je te vaak verleid wordt tot een ongezonde keuze (Distrifood). Een kopje koffie in plaats van energy drink bij het tankstation, een broodje gegrilde groenten in plaats van een broodje ham in de bedrijfskantine en onderweg een bakje fruit in plaats van een smoothie. Voor thuis adviseert de organisatie 100% pindakaas in plaats van chocopasta. Het doel van de campagne is om Nederlanders een gezonder en duurzamer eetpatroon aan te leren volgens de Schijf van Vijf. In kleine stapjes gezonder eten kan immers al grote invloed hebben op het eetpatroon en blijvende gedragsverandering opleveren.

- poeh, heet hè. Het is het gesprek van de dag. Niet alleen mensen, ook dieren hebben het heet. De NVWA controleert in deze hete tijden extra of dieren niet onnodig lijden door hittestress, in de stal en onderweg naar het slachthuis (Boerderij). Worden temperaturen boven de 27 graden verwacht, dan gaat het hitteprotocol in. Als onderdeel van dit protocol laden veetransporteurs de wagens minder vol en besteden ze extra aandacht aan koelingsmogelijkheden. Voorheen trad het hitteplan pas in werking als er minstens 4 dagen 27 graden of meer voorspeld waren (Boerderij).

- Amerikanen blijven verdeeld over de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering. Toch is twee derde het ermee eens dat de regering meer zou moeten doen om deze verandering te bestrijden. De meerderheid van zowel Republikeinen als Democraten is voorstander van vijf initiatieven, van het belasten van bedrijven op basis van hun koolstofuitstoot tot het aanscherpen van brandstofefficiëntienormen voor voertuigen. Dat blijkt uit data van het Pew Research Center. De meest populaire suggestie is het planten van een biljoen bomen om de koolstofuitstoot te absorberen. 90% van de ondervraagden steunde het idee, dat president Donald Trump eerder dit jaar in zijn State of the Union toespraak noemde (Bloomberg). Trump deed het om lekker gas te kunnen blijven geven; dat schiet natuurlijk niet op.

Amsterdam heeft te weinig openbare toiletten concludeert de Rekenkamer. Daarmee voldoet de stad in meer dan de helft van de gevallen niet aan zijn eigen doel: in het stadscentrum en in drukke voetgangersgebieden binnen 500 meter een openbaar of opengesteld toilet binnen loopafstand (Metro Nieuws).
Onderzoekers hebben microplastics gevonden in het spijsverteringskanaal van een van de meest geïsoleerde dieren op aarde - de oorworm-achtige Antarctische springstaart (Daily Mail).
In Zeeuws-Vlaanderen is een proef gestart met het druppelsgewijs bewateren van gewassen met behulp van diepdrainage. Met 'Deltadrip' - waarbij boerenkoepel ZLTO en de provincie Zeeland zijn aangehaakt - kan veel water bespaard worden. Belangstellende boeren kunnen een kijkje nemen bij akkerbouwer Marco Waverijn in Philippine (Nieuwe Oogst).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken