Vis met keurmerk doet het goed in de Nederlandse supermarkten, meldt keurmerkorganisatie MSC. Zeventig procent van alle in de supermarkten aangeboden vis heeft een duurzaamheidslabel van de Marine Stewardship Council (MSC, voor wildvangst) of het Aquaculture Stewardship Council (ASC, voor kweekvis).
Beide organisaties deden onderzoek in de supermarktschappen, ter gelegenheid van de bewuste visweek die maandag begint. In het vriesvak troffen zij een bijna ideale situatie aan: 92% van de diepvriesvis is gecertificeerd. Bij koolvis, kabeljauw en pangasius is dat zelfs 100%. In het blikjesschap is de toestand minder rooskleurig. Maar 42% heeft een MSC-keurmerk, van de blikjes tonijn is dat zelfs nog geen kwart (24%).
De groei van het gecertificeerde aanbod stimuleert de bekendheid van de labels, schrijft Vilt. Kende in België in 2016 nog 24% van de visconsumenten het MSC-keurmerk, in 2018 was dat opgelopen naar 40%. In Nederland kent inmiddels de helft van de visconsumenten het MSC-keur. Het ASC-keurmerk is over de hele linie iets minder bekend: 22% van de Belgen herkent het (in 2016 13%) en 42% van de Nederlanders.
Beide organisaties deden onderzoek in de supermarktschappen, ter gelegenheid van de bewuste visweek die maandag begint. In het vriesvak troffen zij een bijna ideale situatie aan: 92% van de diepvriesvis is gecertificeerd. Bij koolvis, kabeljauw en pangasius is dat zelfs 100%. In het blikjesschap is de toestand minder rooskleurig. Maar 42% heeft een MSC-keurmerk, van de blikjes tonijn is dat zelfs nog geen kwart (24%).
De groei van het gecertificeerde aanbod stimuleert de bekendheid van de labels, schrijft Vilt. Kende in België in 2016 nog 24% van de visconsumenten het MSC-keurmerk, in 2018 was dat opgelopen naar 40%. In Nederland kent inmiddels de helft van de visconsumenten het MSC-keur. Het ASC-keurmerk is over de hele linie iets minder bekend: 22% van de Belgen herkent het (in 2016 13%) en 42% van de Nederlanders.
#5 Inderdaad zijn vele visserijen ter wereld veranderd, precies OMDAT ze MSC gecertificeerd zijn, willen blijven, of dat willen geraken. Niet alles is op het conto van MSC te schrijven, en dat doen we ook zeker niet. Sommige visserijen waren duurzaam en kregen daarvoor de markterkenning door hun certificatie. Maar als we het over de 1200+ gedocumenteerde veranderingen hebben, dan hebben we het wel degelijk over verbeteringen die visserijen expliciet hebben doorgevoerd omwille van MSC certificering. Je wordt van harte uitgenodigd om hiervan kennis te nemen in het Global Impacts Report. https://www.msc.org/docs/default-source/default-document-library/what-we-are-doing/global-impact-reports/msc-global-impacts-report-2017-interactive.pdf
En wat betreft garnalenvisserij en MSC certificering de aanvullende maatregelen die de sector heeft getroffen om dit te bereiken zijn: invoering van een vangstbeperkende maatregel bij te lage landing per unit effort (die is vroeg in dit seizoen diverse malen in werking getreden), maaswijdte verbreding; zeven op 6.8 mm, geen ziftsel > 15%, vangstregistratie van ETP soorten. Dit is bovenwettelijk (bijv Nb en Visserijwet vergunningen) en bovenop reeds gemaakte afspraken met natuur- en milieuorganisaties.
Mieke Snoek (4): "Vele visserijen ter wereld zijn wel degelijk veranderd". Alles verandert altijd. Je kunt dat niet automatisch op het conto van MSC schrijven.
Maar om het voorbeeld garnaal te nemen: verleden jaar waren er géén garnalen, dit seizoen wordt de markt overspoeld. Niemand weet waarom. "De fluctuaties in het bestand" zijn helemaal niet "gereguleerd": de veranderingen in garnalenbestanden zijn nog totaal onvoorspelbaar. En TOCH plakken jullie een labeltje op die visserij en lopen jullie fluitend naar de bank. De visserij op grijze garnaal heeft nauwelijks invloed op de bestanden, het weer en de aanwezigheid van (natuurlijke) predatoren zoals wijting wel.
Mieke Snoek #2
Vis met keurmerk in de supers ?
Ja, op pakjes bevroren vierkante koolvis en kabeljauw, ontdooit gefileerd en in stukken zonder graten, of files van uitheemse vissen uit troebele kunststofbakken, die allen per definitie een onbestemd aantal pak-, vries-, snij- en reisdagen oud zijn voor ze in de super belanden.
Verse vis, daar gaat hem om. Draagt verse zeevis dat label ? Nooit gezien.
Ook niet bij de visboer. Ik zou niet weten waar dat label aan moet.
Met een nietje aan een vin ?
Hoe komt dat ?
Tijdens onze vakantie in Bretagne. Intermarché: bakken met levende krabben en araignées, een levendverse tonijn van een meter lang met de kop er aan, waar een jong meisje behendig de kop af snijdt (er vallen pardoes drie Hollanders flauw.. :-) , en die daarna mooie schellen afsnijdt voor de Bretons. En 1 Hollander..
Op de prijskaartjes MSC. ? Nee.. ook dat andere merk niet.
Bij ASC is slechts voor een gering aantal vissoorten een standaard opgesteld, waardoor Claresse, een in Nederland gekweekt duurzame vis, niet in aanmerking komt. Dit terwijl WNF en Stichting de Noordzee Claresse aanbevelen als duurzame vissoort. Lees er hier meer over.
Claresse wordt tevens diervriendelijk verdoofd alvorens te verwerken.
Nick Trachet Vele visserijen ter wereld zijn wel degelijk veranderd zodat er verbeteringen op en in het water zijn. Zie hiervoor het Global Impacts report (link), waarin precies is gedocumenteerd welke meer dan 1200 verbeteringen de MSC gecertificeerde visserijen hebben uitgevoerd. Deze verbeteringen zijn additioneel op de verbeteringen die visserijen doorvoeren voordat ze gecertificeerd geraken. Ik noem hier een voorbeeld ver weg en dichtbij.
Minder bijvangst van zeevogels in de visserij op diepzeeheek doordat de vissers op een andere manier vissen. Door samenwerken van de garnalenvissers van Duitsland, Denemarken en Nederland is het garnalenbestand nu beter beheerd. De fluctuaties in het bestand zijn nu gereguleerd. Ze spraken vrijwillig vangst beperkende maatregelen af. Dat was zonder de wil om MSC gecertificeerd te zijn niet gebeurd.
http://terugdringen-bijvangst-zeevogels-verhaal.msc.org/
http://duurzame-noordzee-garnaal.msc.org/