Door de extra CO2 verminderen vermoedelijk over de gehele linie gehaltes aan mineralen, zoals ijzer, zink, kalium en magnesium. Gemiddeld zou de vermindering zo'n 8% kunnen zijn. Ook de vermindering van het gehalte aan eiwit lijkt een gevolg te zijn van de extra CO2-bemesting. Dat zou zelfs een rol kunnen spelen bij de bijensterfte. Wel neemt door de toename van CO2 in de atmosfeer het suikergehalte in planten toe.
Granen en soja die minder eiwitten en mineralen bevatten en groenten met meer suiker. Je zou bijna denken gaan denken dat planten een beetje toegroeien naar het junkfood waar we zo graag van af willen. Politico concludeert dat deze trend gaande is, maar dat we er nog maar heel weinig van weten omdat er nog veel meer moet worden gemeten, terwijl daar niet echt schot in zit vanwege politieke belangen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
.vergissing
Je glanzende tomaten ZOUDEN best wel eens van een redelijk evenwichtige samenstelling kunnen zijn? Ik zou me eens naar een lab haasten om dat aan de weet te komen Gijs. Bepaalt de glansfactor dan een evenwichtige samenstelling van de voedingsstoffen en -hoeveelheid in je tomaten? Lees dit maar eens door.
Elevated CO2 levels were found to reduce the overall concentration of 25 important minerals—including calcium, potassium, zinc, and iron—in plants by 8% on average. Furthermore, Loladze found that an increased exposure to CO2 also increased the ratio of carbohydrates to minerals in these plants.
This reduction in the nutritional value of plants could have profound impacts on human health: a diet that is deficient in minerals and other nutrients can cause malnutrition, even if a person consumes enough calories. This type of malnutrition is common around the world because many people eat only a limited number of staple crops, and do not eat enough foods that are rich in minerals, such as fruits, vegetables, dairy and meats. Diets that are poor in minerals (in particular, zinc and iron) lead to reduced growth in childhood, to a reduced ability to fight off infections, and to higher rates of maternal and child deaths.
Loladze argues that these changes might contribute to the rise in obesity, as people eat increasingly starchy plant-based foods, and eat more to compensate for the lower mineral levels found in crops. Looking to the future, these findings highlight the importance of breeding food crops to be more nutritious as the world's CO2 levels continue to rise.
Gert #7 dank, erg interessant, temeer omdat het een meta-studie is.
Ik ben overtuigd.
Blijft wel dat juist in kassen we de kans hebben om alle omstandigheden te beheersen. Dus juist onze glanzende tomaten, Theo, zouden nog best eens redelijk evenwichtig van samenstelling kunnen zijn. Bewijs?
Helemaal waar! En dan pompen ze het ook nog expres de kassen in om nog alles nog sneller te laten groeien dan het al doet met de verlichting die nooit uitgaat. Resultaat mooi ogend. Inhoud nagenoeg nul. Kassa voor de landbouwsector. Kassa voor de medische sector.
Deze gezien Gijs?
Hidden shift of the ionome of plants exposed to elevated CO₂ depletes minerals at the base of human nutrition (2014). LINK
Of deze:
Rising atmospheric CO2 is reducing the protein concentration of a floral pollen source essential for North American bees (2016). LINK
De laatste studie betreft weliswaar geen AGF voor mensen, maar wel voor bijen. Ik zie dat als "proof of concept". De eerste studie lijkt mij heel duidelijk en daarnaast keurig onderbouwd.
Natuurlijk is er altijd sprake van een context, zoals de toestand van de bodem, maar de eigen invloed van CO2 én de gevolgen daarvan voor belangrijke voedselgewassen, zijn nu m.i. niet aan de kant te schuiven of te bagatelliseren.
PS, Deze is m.i. ook interessant: Rising CO2 threatens human nutrition (2014).