Meer dan 100 soorten planten werden onderzocht, schrijft Politico in een uitgebreide reportage.

Door de extra CO2 verminderen vermoedelijk over de gehele linie gehaltes aan mineralen, zoals ijzer, zink, kalium en magnesium. Gemiddeld zou de vermindering zo'n 8% kunnen zijn. Ook de vermindering van het gehalte aan eiwit lijkt een gevolg te zijn van de extra CO2-bemesting. Dat zou zelfs een rol kunnen spelen bij de bijensterfte. Wel neemt door de toename van CO2 in de atmosfeer het suikergehalte in planten toe.

Granen en soja die minder eiwitten en mineralen bevatten en groenten met meer suiker. Je zou bijna denken gaan denken dat planten een beetje toegroeien naar het junkfood waar we zo graag van af willen. Politico concludeert dat deze trend gaande is, maar dat we er nog maar heel weinig van weten omdat er nog veel meer moet worden gemeten, terwijl daar niet echt schot in zit vanwege politieke belangen.

Gert van der Hoek
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken