De branden in het tropische regenwoud van het Amazonegebied zetten de schijnwerpers op het milieubeleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De druk die de internationale gemeenschap, aangevoerd door de Franse president Macron, op hem heeft uitgeoefend deed Brazilië inmiddels besluiten het leger in te zetten om de branden te beheersen en boeren te houden aan wettelijke afspraken.

Toch is er reden voor wat relativering. Bloomberg meldt op basis van de MODIS-satellietgegevens van NASA dat op 21 en 22 augustus Angola en Congo de mondiale lijst van landen met brandende oerbossen in de wereld aanvoerden

Weather Source bekeek de satellietdata en constateerde dat afgelopen donderdag en vrijdag 6.902 branden in Angola woedden en 3.395 in de Democratische Republiek Congo. In Brazilië registreerde de satelliet 2.127 branden.

Zoals tuinder en akkerbouwer Jopie Duijnhouwer - die enkele jaren in Kameroen (Afrika) woonde en werkte - op Foodlog opmerkte, zijn slash and burn praktijken ook in Centraal-Afrika gangbare praktijk.

Volgens NASA werden in juni vorig jaar in een periode van één week meer dan 67.000 branden gemeld die het gevolg waren van landbouwpraktijken. Boeren steken de vuren aan om land vrij te maken en er gewassen op te kunnen telen.

Na Brazilië stond eind vorige week Zambia, een Afrikaans land, op de vierde plaats als grootste bosverbrander. Brazilië's buurman Bolivia nam als Zuid-Amerikaans land de vijfde plaats in.

Relativeert dit de ernst van de branden in het Amazone-gebied? Nee. Het wijst op een nog vervelender consequentie: ontbossing is nog altijd gangbare praktijk en het bos begint op te raken, terwijl we het zo hard nodig hebben om CO2 op te slaan.

Naar aanleiding van een eerder artikel, wordt op Foodlog de vraag opgeworpen of de branden die de satellieten registreren wel een correct onderscheid maken tussen het verbranden van gekapt bos en het schoonbranden van akkers.

Volgens de Braziliaanse onderzoeker Marcos Fava Neves (met zakelijke agribelangen) moeten de branden in het Amazone-gebied niet overdreven worden. Er zijn er meer dit jaar als gevolg van hogere watertemperaturen en wind, maar het zou nog steeds gaan om 'traditional fires' zoals ze al eeuwen door de boerende mens worden aangestoken. Volgens Fava Neves zal de productie van granen en soja voor de wereldmarkt het Amazone-gebied niet aantasten.



Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?
  • Deel
Druk af