Twee recente onderzoeken vinden beide voordelen voor volle zuivelproducten ten opzichte van magere. Volvette zuivel zou de kans op diabetes en obesitas verkleinen.

Bloedwaarden
In de studie gepubliceerd in het tijdschrift Circulation onderzochten Dariush Mozaffarian van Harvard School of Public Health en collega’s het bloed van 3.333 mensen. Ze bekeken drie biomarkers in het bloed die geassocieerd zijn met de consumptie van volvette producten. Uit de analyse van de bloedwaardes 15 jaar later, bleek dat de mensen die volvette zuivelproducten gebruikten een lager risico hadden op het ontwikkelen van diabetes. Ook bij het corrigeren voor gewicht bleef deze connectie in stand.

Mozaffarian: Het is weer een stukje van de puzzel van het bewijs dat laat zien dat we geen aanbevelingen moeten maken op basis van een theorie over één voedingsstof. Het gaat om het voedingsmiddel als geheel, niet om een enkele nutriënt
Gezond gewicht naar overgewicht
Een andere studie, gepubliceerd in the American Journal of Nutrition, beschrijft de relatie tussen volvette of magere zuivelproducten en gewichtsverandering. Onderzoekers van de Harvard Medical School volgden 18.438 vrouwen van 45 jaar en ouder. Bij aanvang van het onderzoek hadden deze vrouwen een gezond gewicht, gemeten als een BMI tussen 18 en 25. Ieder jaar vulden deze vrouwen vragenlijsten in over hun gewicht, risicofactoren voor obesitas en hun eetpatroon.

Elf jaar later hadden 8.238 vrouwen van deze groep overgewicht of obesitas ontwikkeld. Een grotere inname van volvette producten was geassocieerd met minder gewichtstoename. Dit gold niet voor de inname van magere zuivelproducten.

Is volvet dus gezonder?
Deze studies lijken te impliceren dat het gebruik van volle zuivelproducten de gezondheid ten goede komt. Een verklaring kan zijn dat mensen door het eten van volle producten meer en langer verzadigd zijn, waardoor ze minder snel trek krijgen in andere producten zoals snack. Een andere mogelijkheid is dat het vet in de zuivel ervoor zorgt dat suiker uit voeding beter wordt afgebroken. Een derde optie is dat microben in gefermenteerde zuivel de insuline respons verbeteren en op die manier het risico op diabetes verlagen.

Mozaffarian: “Het is weer een stukje van de puzzel van het bewijs dat laat zien dat we geen aanbevelingen moeten maken op basis van een theorie over één voedingsstof. Het gaat om het voedingsmiddel als geheel, niet om een enkele nutriënt.” Hij benadrukt wel dat er nog niet voldoende onderzoeken zijn om volvette producten mee te nemen in de richtlijn, maar pleit ervoor om de toevoeging ‘mager’ weg te laten. “We moeten mensen vertellen om verschillende soorten zuivel te gebruiken, zonder een aanbeveling over de hoeveelheid vet.”

Fotocredits: TetraPak
Dit artikel afdrukken