Tegen de verwachting in bleken de onderzoeksplanten in de stad vaker bezocht te worden door bestuivers dan de planten buiten de stad. Vooral hommels lieten zich vaker in de stad zien. Tegelijkertijd bleken de hommels in de stad wel meer last te hebben van parasieten dan bijen buiten de stad.
Onderzoeksleider Robert Paxton, hoogleraar biologie, verklaart de bevindingen als volgt: "Dit onderzoek illustreert de barre omstandigheden voor wilde bijen en de planten die zij bestuiven in een moderne agrarische omgeving". Volgens hem zijn in de stad de omstandigheden beter doordat mensen er meer bloemen cultiveren. Dat verhoogt de plantdiversiteit en trekt bestuivers aan, zelfs wanneer deze een hoger risico lopen op parasieten die hun levensduur verkorten.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Tsja, als je het ecologisch beheer niet structureel onderbrengt in je onderhoudsprogramma, krijg van dat soort 'bedrijfsongevallen'...
Als compensatie voor de bloemenloze grasproductie vlaktes, onkruidvrije maïsvelden en zwaar bespoten lelievelden, heeft onze gemeente een paar wegbermen met eenjarige bijenplanten ingezaaid. Een paar luxe panelen met uitleg over het nut van de bijen moeten de aandacht van voorbijgangers trekken. Net toen de phacelia's, borage, klaproos en anderen begonnen te bloeien, kwamen de gemeentelijke troepen alle bermen maaien. Ook deze. Het infopaneel staat er nog (ter herinnering?). Jammer, want het zag er zo mooi uit. Maar met die paar honderd m2's kun je toch geen km2's compenseren.
Dus bij (en vlinder en ....): vlucht maar snel naar de stad.
Niet zo verwonderlijk. De onafzienbare monoculturen van "bewuste" boeren zijn niet alleen ongelofelijk saai om te zien, maar vormen tevens onoverkoombare woestijnvlakten voor
bestuivers en vogels.
Biodiversiteit 0: het ideale recept voor grote verstoringen in het biologisch evenwicht, dat dan ook middels kunst- en vliegwerk met bestrijdingsmiddelen zo gemanipuleerd moet worden dat het opbrengstvolume maximaal blijft, de bodem gereduceerd tot met chemie beheerst substraat.
Uit de ecologische monitoring weten we al jaren, dat de natuur in de stad het veel beter doet dan daarbuiten. De stadsimker heeft ook nauwelijks last van wintersterfte (ondanks de parasieten, die daar van Wageningen vooral de schuld van krijgen).