Tot deze constatering komen Duitse wetenschappers. De onderzoekers plaatsten op 9 plekken in en rondom het Duitse stadje Halle speciaal gekweekte onbestoven planten. Tijdens de bloei van de planten hielden de onderzoekers bij welke insecten de bloemen bezochten en hoe frequent de planten bestoven werden. Ook bepaalden de onderzoekers in hoeverre de bezoekende bestuivers besmet waren met veelvoorkomende parasieten.

Tegen de verwachting in bleken de onderzoeksplanten in de stad vaker bezocht te worden door bestuivers dan de planten buiten de stad. Vooral hommels lieten zich vaker in de stad zien. Tegelijkertijd bleken de hommels in de stad wel meer last te hebben van parasieten dan bijen buiten de stad.

Onderzoeksleider Robert Paxton, hoogleraar biologie, verklaart de bevindingen als volgt: "Dit onderzoek illustreert de barre omstandigheden voor wilde bijen en de planten die zij bestuiven in een moderne agrarische omgeving". Volgens hem zijn in de stad de omstandigheden beter doordat mensen er meer bloemen cultiveren. Dat verhoogt de plantdiversiteit en trekt bestuivers aan, zelfs wanneer deze een hoger risico lopen op parasieten die hun levensduur verkorten.
Dit artikel afdrukken