Na jaren van gedogen mogen gedroogde (gele)meelwormen binnenkort op de menukaart. De Volkskrant ging langs bij kweker Jelte-Pier Slump. Door de Europese beslissing van begin mei verhoogt hij zijn productie van 2.000 naar 50.000 kilo per week. Zijn wormen groeien in de warme oude varkensstal sneller dan in de natuur, na 7 weken zijn ze rijp voor consumptie.

Geblancheerd en dan eventjes in de wok, als proteïnereep, burger of chips, Slump eet ze graag.

Jonas House, WUR-onderzoeker naar de acceptatie van voedsel, vindt al die nadruk op insecten maar overdreven. Hij toont zich uiterst sceptisch: wat heeft het voor nut om insecten te eten als tussenstap naar vegetarisch? Mensen vinden ze eng. Ga dan gewoon minder vlees eten zegt hij. De wormen worden in ieder geval alvast verwerkt in honden en kattenvoer. Dat scheelt een slok op een borrel qua duurzaamheid in vergelijking met het vlees dat daar gebruikelijk in wordt gebruikt.
de Volkskrant - Even blancheren, en dan in de wok: wil de Nederlander de meelworm op zijn bord?
  • Deel
Druk af