De vakantieperiode komt er weer aan. Reden voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om het meenemen van (zwerf)dieren vanaf vakantieadressen dringend af te raden. De reden? De dieren lopen het risico besmet te zijn met de dodelijke infectieziekte rabiës, oftewel hondsdol te zijn.

Met alle begrip voor de soms vreselijke omstandigheden waaronder dieren gevonden worden, kunnen deze toch niet zomaar meegenomen worden, schrijft de NVWA. Hondsdolheid kan betrekkelijk makkelijk van dier op mensen worden overgedragen. De ziekte is ook voor mensen dodelijk, als deze niet binnen 48 uur behandeld wordt. De NVWA waarschuwt ook voor het meenemen van eigen huisdieren, die kunnen zonder de juiste vaccinaties in het buitenland hondsdolheid oplopen.

In Nederland en de Europese lidstaten komt hondsdolheid nog maar zelden voor. Wel zorgde het meebrengen van zwerfdieren meerdere keren voor uitbraken van hondsdolheid in de EU. Zo waren er in Nederland in 2011 en 2012 uitbraken in Nederland veroorzaakt door pups uit Marokko.

Landen niet ver buiten Europa, zoals Marokko, Egypte en Turkije kennen nog wel hondsdolheid.Het aaien van wilde dieren en zwerfdieren kan al een (mogelijk dodelijk) risico vormen. In de wereld sterven jaarlijks tussen de 50.000 en 80.000 mensen aan hondsdolheid en worden zo’n 10 miljoen mensen behandeld omdat ze mogelijk met het rabiësvirus in contact zijn gekomen.

Met het onderstaande filmpje wil de NVWA reizigers bewust maken van de risico's:



Dierenarts.nl adviseert ook om geen zwerf- en asieldieren uit het buitenland mee naar huis te nemen. Dat advies leggen ze aan de hand van vijf redenen uit.

Dit artikel afdrukken