Sinds begin augustus Rusland zijn grenzen sloot voor agrarische producten uit de VS en EU, kampt de Russische landbouwsector met schaarste aan grondstoffen (vlees), stijgende prijzen en gebrek aan nieuwe leveranciers. Daarom moet het land extra investeringen doen in zijn landbouw.

Uitzonderingen
Al snel na de afkondiging van de boycot werden dan ook de eerste uitzonderingen bekend gemaakt: speciale producten, pootgoed, zaden. Die maken de Russen niet zelf. De spelers op de wereldmarkt in uitgangsmaterialen zijn per sector op de vingers van 1 hand te tellen.
Als het aan premier Medvedev ligt, moet daar ook op korte termijn verandering in komen. Tijdens een bijeenkomst over de prestaties van de landbouw dit seizoen stelde Medvedev: "Extra aandacht is nodig om onze afhankelijkheid van de import van zaden te verminderen." Hij kondigde aan 'extra subsidies beschikbaar te stellen voor Russische veredelingsbedrijven', meldt AGF.

Meteen na de afkondiging van de importstop zagen diverse analisten nog volop kansen in het Rusland van de voedselban. Als het initiatief van Medvedev slaagt, zullen die afnemen. Dat zou heel wat betekenen voor Nederland omdat we een onbetwiste wereldspeler zijn in zaad- en pootgoed.

Fotocredits: 'genebank2' Neil Palmer, CIAT
Dit artikel afdrukken