Het onderzoek werd door onderzoekers aan het Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale (INSERM) en de Universiteit van Montpellier uitgevoerd onder ruim 3000 proefpersonen. Deze mensen hadden aan het begin van de studie, midden jaren 90, gedurende een jaar zes maal precies gerapporteerd wat ze aten in een periode van 24 uur. Ze waren op dat moment tenminste 45 jaar oud. Ruim twintig jaar later kregen ze een aantal testen voorgeschoteld om te meten hoe hun geheugen en andere geestelijke vermogens functioneerden. De onderliggende hypothese was dat de 'goede vetten' in het mediterrane dieet een beschermend effect op onze cognitieve functies zouden hebben.

De proefpersonen werden daarna ingedeeld in drie groepen op basis van hun eetgewoonten: mensen die dicht tegen het ideale mediterrane dieet aanzitten, mensen die het zo'n beetje doen, en mensen die zich er helemaal niet aan houden. Vergelijking van de mentale scores liet vervolgens zien dat er geen enkel aantoonbaar verschil was tussen de verschillende groepen.

Eerder Amerikaans onderzoek leek er op te wijzen dat dat wel het geval was. Andrew Seaman noemt in een artikel voor Reuters twee studies die erop wijzen dat er minder geestelijke aftakeling optreedt bij oudere mensen die mediterraan eten, en dat er onder inwoners van Manhattan die zich aan een mediterraan dieet houden tot wel 40 procent minder risico op Alzheimer is.

Zo niet dus dit nieuwe onderzoek: er is geen relatie aantoonbaar tussen geestelijke vermogens en een mediterraan dieet. Jammer. Gelukkig is een mediterraan dieet nog wel beter voor je hart. Als het echter aan de Nederlandse voedingswetenschapperonderzoeker Martijn Katan ligt, is echter ook dat niet waar.

Fotocredits: Hellas Holiday
Dit artikel afdrukken