Leefstijl, het woord zegt het al, bepaalt mede hoe oud je wordt en hoe gezond je daarbij blijft. Voor een aantal (chronische) ziekten is inmiddels onderzocht en bekend hoe het verband ligt, bijvoorbeeld voor roken en kanker. Maar andere leefstijlfactoren, zoals voeding, lichaamsgewicht en mate van bewegen hebben ook effecten op hoe lang we gezond blijven als we ouder worden. Ellen Struijk promoveerde vorige week op onderzoek naar de invloed van zowel aparte als gecombineerde leefstijlfactoren op de totale ziektelast van de bevolking.

Ze berekende daarvoor de zogeheten DALYs (Disability-Adjusted Life Years) voor de deelnemers aan de EPIC-NL studie. DALYs maken het mogelijk het voorkomen van bepaalde ziektes, hun duur, ernst én mortaliteit in kaart te brengen.

Voedingspatronen
Struijk richtte zich met name op de voedingspatronen van de EPIC-NL deelnemers. De ruim 33.000 mannen en vrouwen die hieraan in de jaren 1993-97 deelnamen, vulden indertijd uitgebreide vragenlijsten is. Struijk verdeelde de deelnemers in groepen op basis van deze gegevens, naar voedingspatronen die relevant zijn voor de Nederlandse populatie. Daarna sloeg ze aan het rekenen. Ze kwam er achter dat mensen die een 'Mediterraan type voeding' aten, of een 'prudent' voedingspatroon er op na hielden, ongeveer twee maanden langer in goede gezondheid leefden dan anderen. Als de deelnemers ook nog lichamelijk actief waren, niet rookten en niet te zwaar waren, kon deze periode van goede gezondheid oplopen tot wel twee jaar.

Combinatie gezonde voeding en gezonde leefstijl versterkt elkaar
Struijk concludeert dat een gezond voedingspatroon, zoals een voedingspatroon in de Mediterraanse stijl, een belangrijke impact kan hebben op de gezondheid. 'Naast gezonde voeding is een combinatie met andere gezonde leefstijl factoren van belang voor het langer leven in goede gezondheid', stelt het persbericht van de Universiteit Utrecht ter gelegenheid van haar promotie.

Fotocredits: Michela Simoncini
Dit artikel afdrukken