De United Nations Food and Agriculture Organization (FAO) waarschuwde tijdens de Wereld Expo in Milaan dat het gezonde mediterrane dieet onder druk staat, meldt de Daily Mail. Dat blijkt uit een nieuw white paper dat de FAO en CIHEAM (International Centre for Advanced Mediterranean Agronomic Studies) deze week presenteerden.

Lang en gezond leven
Het mediterrane dieet, dat bestaat uit een voedingspatroon met veel groente- en fruit, noten, zaden, olijven, olijfolie, vis en een beetje rode wijn en vooral weinig bewerkte voedingsmiddelen, zoetigheid en rood vlees, heeft brede erkenning verworven om zijn gezondheidsvoordelen. Een mediterraan voedingspatroon lijkt de sleutel te zijn tot een lang en gezond leven. In 2010 heeft de UNESCO het mediterrane dieet zelfs erkend als immaterieel erfgoed van de mensheid.

De kilo’s vliegen er aan bij inwoners van bijvoorbeeld Egypte, Libanon, Marokko en Turkije
Veranderende consumptiepatronen
Het gaat helaas niet goed met het mediterrane dieet. Het Middellandse-zeegebied, de regio waar de gezonde manier van eten vandaan komt, ondergaat een zogeheten ‘nutrition transition’. Mensen ruilen hun traditionele, duurzame voedingspatroon met veel groente- en fruit in voor eten met meer vlees en zuivelproducten. Dat blijft niet zonder gevolgen. De kilo’s vliegen er aan bij inwoners van bijvoorbeeld Egypte, Libanon, Marokko en Turkije. Ook ziet de FAO de opkomst van chronische ziekten als een gevolg van de teloorgang van het heilzame dieet.

Uit het rapport blijkt de leefstijl rondom de Middellandse zee verandert door toerisme, reclame, stedelijke ontwikkeling en een verlies van traditionele kennis. Die factoren dragen bij aan een verschuiving in consumptiepatronen. Meer en meer producten van buiten de regio vinden hun weg naar naar lokale keukens. Van de lokale variëteiten die in het verleden geteeld werden, wordt vandaag de dag nog maar 10% verbouwd. Dat heeft niet alleen impact op de lokale voedselproductie, maar ook op het milieu, stelt de FAO. Biodiversiteit, voedselzekerheid en de beschikbaarheid van voldoende water staan door de verschuiving onder druk.

’Behoud mediterrane dieet’
"Het mediterrane dieet is voedzaam, geïntegreerd in lokale culturen, ecologisch duurzaam en ondersteunt de lokale economie“, zei Alexandre Meybeck (FAO) in Milaan. “Daarom moeten we het blijven promoten en ondersteunen.”

Dat kan door de samenwerking tussen beleidsmakers, onderzoekers en de voedingsmiddelenindustrie te intensiveren. Zo kan de transitie naar een gezond patroon in combinatie met een verantwoorde lokale productie en met behoud van lokale middelen en kennis vorm krijgen, suggereert het FAO white paper.

Fotocredits: ‘verdure grigliate’, Michele Simoncini
Dit artikel afdrukken