Dit jaar rangschikte het in rankings gespecialiseerde blad 24 diëten in verschillende categorieën met de hulp van meer dan 30 voedingsdeskundigen, artsen en epidemiologen. Die moeten 'iedereen helpen een dieet te vinden om zijn doelen te bereiken'. De ranglijst beoordeelt diëten die goed onderzocht zijn en tips geven voor blijvend gewichtsverlies.

Mediterraan dieet voor zesde keer kampioen
Dit jaar werd de methodologie iets bijgewerkt, maar staat desondanks het mediterrane dieet voor het zesde achtereenvolgende jaar op nummer 1. Net als vorig jaar behaalden DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) en flexitarisch eten een gedeelde tweede plaats in de categorie 'algemeen'. Alle drie deze diëten zijn meer een levensstijl dan een afslankdieet. Ze kenmerken zich door een hoofdrol voor plantaardig voedsel en spaarzame consumptie van (rood) vlees.

Hoewel de eetpatronen van de 3 koplopers kunnen leiden tot gewichtsverlies, gaat het vooral over een gezond eetpatroon. Het gewichtsverlies kan een extra voordeel zijn. Het mediterrane dieet heeft de meeste wetenschap achter zich en wordt aangeprezen om de hartgezondheid op peil te houden. Het DASH-dieet is ontwikkeld op basis van onderzoeken die zijn gesponsord door het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute. Het is bedoeld om hoge bloeddruk te helpen verlagen en het cholesterolgehalte te verbeteren. Het voornaamste verschil met het mediterrane dieet is dat DASH een behoorlijke hoeveelheid zuivel bevat vanwege de natrium/kaliumverhouding en meer concrete aanbevelingen en adviezen geeft over te eten hoeveelheden en limieten.

Deelcategorieën
Naast de algemene categorie zijn er ook verschillende deelcategorieën in ranglijsten gegoten. Het overall beste dieet scoort, net als de nummers 2, ook goed in de ranglijsten voor verschillende aandoeningen. Zo krijgt het mediterrane dieet een hoge positieve ranking voor 'diabetes', 'hartgezondheid' en 'gezondheid van botten en gewrichten'. De mediterrane eetstijl is ook 'gezinsvriendelijk', 'makkelijk te volgen' en het beste 'plantaardige dieet'.

Crash-diëten
In de categorie voor snel gewichtsverlies - met de vraag of deze categorie überhaupt wel zou moeten bestaan - bungelt het mediterrane dieet onderaan. In deze categorie pronken hele andere diëten met de kopposities: keto, Atkins en andere afslankprogramma's die vooral bestaan uit voorverpakt voedsel. De categorie is populair onder consumenten omdat deze crashdiëten je snel kilo's laat afvallen, maar het gewichtsverlies is niet altijd blijvend.

Op de overall ranglijst scoort het populaire keto-dieet dan weer niet zo goed, met een 20e plaats op een totaal van 24 onderzochte diëten. De 'prijs' voor het slechtste dieet ging dit jaar naar het ‘Raw Food’-dieet. Daarbij mogen volgers alleen onbewerkt voedsel eten dat niet is gekookt, in de magnetron is bereid, is bestraald, genetisch gemanipuleerd is of is blootgesteld aan pesticiden of herbiciden. De experts waren vooral bezorgd over de volledigheid van de voeding.

Wat eten zoals mensen dat doen rond de Middellandse Zee precies is, is al die jaren nog steeds weinig duidelijk. Het lijkt inderdaad te gaan om veel groenten en fruit en beperkt dierlijk voedsel. Volgens cardioloog Anseem Malhotra - die in 2018 eventjes populair was door zijn Pioppi-dieet - is het vooral een leefstijl.
Dit artikel afdrukken