Het Britse medische vakblad BMJ, dat onder hoofdredacteur Fiona Godlee een zeer maatschappelijk betrokken koers vaart, zal niet langer advertenties voor flesvoeding plaatsen. In een verklaring schrijft het blad: “Bijna 40 jaar na de invoering van een internationale gedragscode voor de regulering van de marketing van borstvoedingvervangers dienen zich weer zorgen aan over de agressieve promotie van deze producten en het schadelijke effect op het mondiale niveau van borstvoeding.”

Bedoelde WHO-code, de International Code of Marketing of Breastmilk Substitutes, werd opgesteld om het gebruik van die vervangers te beperken en moeders wereldwijd aan te moedigen hun kinderen zelf te voeden. In ontwikkelingslanden stierven destijds tienduizenden baby’s omdat ze melkpoeder kregen dat was aangemaakt met vervuild water.

Volgens een rapport uit 2016, The 2016 Lancet Breastfeeding Series kunnen 820.000 levens van baby’s gered worden als er meer borstvoeding wordt gegeven. Experts zijn van mening dat er te weinig gedaan wordt om borstvoeding, in ieder geval voor de eerste 6 maanden, te bevorderen in arme landen. De kennis over borstvoeding is gering en de neiging om over te gaan op kunstvoeding te groot. “Uit (…) onderzoek blijkt dat een kind in een ontwikkelingsland dat de eerste zes maanden borstvoeding krijgt, zelfs tot 15 keer minder kans heeft om te sterven aan dodelijke ziektes zoals longontsteking en diarree.” Dat schreef NZG Zorgnieuws.

Eén van de druppels die voor BMJ de emmer deden overlopen, was een incident vorig jaar mei tijdens de World Health Assembly in Genève
Wetgeving
Het was de bedoeling van de WHO dat alle landen de code zouden omzetten in wetgeving, maar dat gebeurde sporadisch. En dan nog. Fabrikanten houden zich, ondanks toezeggingen, nauwelijks of niet aan het afspraken. De marketing van de kunstvoeding neemt vaak agressieve en slinkse vormen aan. De controle op overtredingen is zwak en bedrijven worden zelden vervolgd.

Eén van de druppels die voor BMJ de emmer deden overlopen, was een incident vorig jaar mei tijdens de World Health Assembly in Genève. Ecuador diende een resolutie in waarin landen werden opgeroepen onjuiste of misleidende marketing voor flesvoeding te beperken. De aanwezige delegatie uit de Verenigde Staten zette de Ecuadorianen onder druk door te dreigen alle Amerikaanse militaire en economische steun aan het land stop te zetten als ze de resolutie ongewijzigd in stemming zouden brengen. Daarover berichtte Foodlog destijds.

Godlee besluit: “Wij denken dat dit de juiste stap is, ingegeven door onze wens de WHO-code te steunen, actief borstvoeding te promoten en campagne te voeren tegen de invloed van de industrie op dit terrein. In plaats van deel van het probleem te zijn, willen we deel van de oplossing worden.”

De beslissing van BMJ is volgens Tuteur niet wetenschappelijk te onderbouwen. De voordelen van borstvoeding voor voldragen baby’s in westerse landen zijn gering
Gendergerelateerd
“Het is leuk dat ze een deel van de oplossing willen zijn, maar deze actie maakt ze juist deel van een veel groter probleem,” schrijft gynaecoloog en verloskundige Amy Tuteur in een grote stuk op het online tijdschrift Slate. “Flesvoeding is een legitieme oplossing voor wat vaak een ernstig gezondheidsprobleem is (en een feministische oplossing voor een eeuwenoud gendergerelateerd probleem).”

De beslissing van BMJ is volgens Tuteur niet wetenschappelijk te onderbouwen. De voordelen van borstvoeding voor voldragen baby’s in westerse landen zijn gering. Daarom kunnen overheden en gezondheidszorginstellingen niet zoveel belang hechten aan borstvoeding “dat het de rechten van vrouwen overstijgt om zelf te bepalen hoe ze hun borsten gebruiken en hoe ze hun baby’s voeden.”

Kunstmatige voeding is een zegen voor vrouwen die zelf niet kunnen voeden, die postnatale depressie ervaren of die de druk voelen om wel borstvoeding te moeten geven. De keuze van BMJ is niet genomen op medische gronden, maar met culturele argumenten. “Haar baby, haar lichaam, haar borsten, haar keuze…daar heeft BMJ niets mee te maken,” besluit Tuteur.

Vertrouwen
BMJ heeft een onverwachte medestander, een gehoorzame WHO-volger, gevonden in de regering van de Verenigde Arabisch Emiraten (VAE). Dat schrijft Nutraingredients-asia.com. Reclamemaken voor kunstmatige babyvoeding is er verboden.

Een woordvoerster van het ministerie van gezondheidszorg van de federatie vindt dat de marketing van flesvoeding “het vertrouwen van moeders ondermijnt”. De VAE organiseert ook jaarlijks een internationale borstvoedingweek en een nationale borstvoedingweek om moeders te leren over borstvoeding.

Over vrouwenrechten, nationale contexten en radicale meningen over borst- versus flesvoeden ontstond op Foodlog vorig jaar een even felle als genuanceerde discussie naar aanleiding van het artikel De borst is prima voor de baby, maar de breastapo mag best een beetje dimmen.
Dit artikel afdrukken