]


Het Engelse Channel 4 doet mooie dingen. Jammer dat we het niet kunnen ontvangen.

Vorig jaar kwam de zender met de eerste serie van "Kill it, Cook it, Eat it" waar restaurantgasten getuige waren van de slacht van hun rund, varken of lam voordat de kok het nog warme vlees klaar maakte en serveerde. Dier en vlees weer met elkaar verbonden. Deze week start de tweede serie: ze gaan een stap verder en verhogen de aaibaarheidsfactor. Dit keer kijken ze naar de slacht van de jongste dieren: zuiglam, kalf en speenvarken.

Ook Jamie Oliver houdt van dit soort aanschouwelijk onderwijs. Afgelopen vrijdag maakte hij mensen heel direct duidelijk dat als je eieren eet, je 'medeplichtig' bent aan de verwerking van het afval: de eendagskuikens van het mannelijk geslacht. In de gewone houderij, maar ook de biologische! Zie hier een fragment:De kranten besteden er aandacht aan. Ieder op een manier die niet verrast. NRC, Telegraaf. Woorden als "Schuld" en "moord" springen eruit!

Bij mij komt de vraag op of je als consument na deze beelden mede verantwoordelijkheid wilt nemen voor dit type 'systeemfouten'? Of heeft het spel op schuldgevoel een averechts effect en gaan de koppen dieper het zand in?

Wat vinden jullie? Kopen we onze schuld af en huren we de pluimveesector in om dit netjes te doen? Of moet iedere ei-eter weten welke bij-effecten er vast zit aan het tikken van een eitje?
Dit artikel afdrukken