Misschien realiseer je je het niet altijd, maar vlees is een ontiegelijk oneconomisch product.
Eerst moet je planten telen die als diervoeding dienen. Om een kilo vlees te produceren, moeten dieren vele kilo's graan of ander plantmateriaal wegkauwen. Dat is heel kostbaar en dus moet het efficiënter omdat we nu eenmaal een zo goedkoop mogelijk eindproduct willen. Dat mechanisme is de reden dat we diervoeders liefst zo goedkoop mogelijk maken én - om de groei te versnellen - ze voorzien (onnatuurlijke) dierlijke bijmenging. Over de toevoeging van ziektevoorkomers zullen we het nu maar even niet hebben.
Met de groeiende welvaart overal in de wereld én daarmee de groeiende vraag naar vleesproducten, is het dus niet zo'n gek idee om vleesvervangers te maken. Geen kweekvlees dus, maar een product dat op qua smaak en bite echt op vlees lijkt. Conditie is natuurlijk wel dat het een topproduct is, anders zal de consument het laten liggen. Niemand wil tenslotte tweederangs en al helemaal mensen uit landen die tot welvaart komen niet.
De nanotechnologen van Wageningen denken een oplossing te hebben gevonden voor het 'bite'-probleem dat tot nu toe aan 'nepvlees' kleefde. Dat zou natuurlijk geweldig nieuws zijn. Ik hou erg van een goed stuk vlees, maar mijn tere ziel krimpt ineen bij het zien van slecht behandeld vlees van slecht behandelde dieren dat nergens naar smaakt. Prima als we dat probleem snel de wereld uit helpen: laat massa-productie vooral doen waar het goed in is, nl. efficiënt produceren voor een lage prijs. Ik hoop van harte dat ze erin slagen een lekkerder product te maken dan de waterige kipfilets en het futloze varkenslapjes uit onze bio-industrie.
Lees het uitgebreide artikel op de site van de WUR
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik noem mijzelf ook geen vegetariër want dan zou ik ook geen vis eten en dat eet ik erg graag. Vis komt hier een of twee keer per week op tafel. Lekker van een goede viswinkel en natuurlijk gelet op de tabel van Stichting De Noordzee.
Ik gruwel trouwens ook iedere keer weer van de foto bij dit logje. Die onnatuurlijke rode kleur van al dat vlees, brrr.
Dat herken ik - er is uitstekend te koken met groenten (ik haat het woord vegetarisch, dat klinkt zo 'sektarisch'), vis en de combinatie van kruiden met heel kleine hoeveleelden dierlijke eiwitproducten (die laatste zijn hier in huis heel populair vanwege de spectaculaire smaakcombinaties én combi's met wijn - de kruiden komen heel vaak 'van eigen balkon' uit 2 grote bakken en een aantal potten). Geheel om 'smaak' en 'zin in' redenen eten we gemiddeld waarschijnlijk minder dan 3 keer vlees per week. Afwisseling en verrassing!!
Maar ga dat die massa's maar eens vertellen die onvrijwillig geen vlees eten en - nu het eindelijk kan - daar echt niet vanaf te houden zijn. Dat kost minstens een generatie. Als Slow OK is, dan is deze slow-kant van onze psychologie dat ook!
Eet eens per week een echt lekker stukje vlees van biologische oorsprong en laat de rest voor wat het is, dat is mijn motto. En zelfs eens per week voel ik inmiddels al geen behoefte meer aan vlees. Ik voel me veel beter als ik geen vlees eet.