Hard over 'de parel' van de Nederlandse agrisector
Het stuk is hard van toon en verwijst onder meer naar de analyses die de loop van vele jaren op initiatief van tuinbouwjournalist Pieternel van Velden interactief op Foodlog zijn gemaakt over de tuinbouw.
Van de Crommert concludeert dat de overproductie in de tuinbouw het gevolg is van overfinanciering door de banken en gebrek aan het maken van herkenbare kwaliteit. Ook daarvoor bestemde subsidies zouden anders gebruikt zijn. Daarmee bedierf de Nederlandse tuinbouw - volgens het nog zittende kabinet 'de parel van de Nederlandse agrisector' - de markt voor zijn eigen product.
McKinsey moest ingrijpen acceptabel maken
Die situatie zorgt er bovendien voor dat de tuinbouw zelfs in bijvoorbeeld ons belangrijkste afzetland, Duitsland, niet gemakkelijk een gewild product kan creëren. Alleen strakke samenwerking tussen bedrijven kan daar wellicht verandering inbrengen. Daar zal, zegt Van de Crommert, Rabobank nu voor gaan zorgen. Het inhuren van McKinsey voor € 1,6 miljoen had slechts tot doel daar de ogen van iedereen onvermijdelijk voor te openen. Het rapport van McKinsey had tot doel eindelijk de sector hardop toe te laten geven dat hij failliet is en ingrijpen onvermijdelijk is. De bank zou nu de leiding nemen in dat proces. Dat is een vergaande en prikkelende stellingname.
Rabobank zegt slechts: 'nu zaak door te pakken'
Rabobank zelf formuleert zijn reactie op het rapport als volgt:
- McKinsey heeft een gedegen analyse gemaakt van de glasgroentesector met stevige conclusies; Rabobank onderschrijft deze volledig
- de Rabobank spoort de glasgroentetelers aan om hier voluit verantwoordelijkheid voor te nemen.
- de koude sanering die nu gaande is kunnen de ondernemers zelf stoppen door de afzet samen gericht en slim aan te pakken
- wat ons betreft maakt dit rapport glashelder dat ‘niets doen geen optie is’
- de Rabobank kent de glasgroentesector als geen ander, het besef van urgentie bij ondernemers is er, het is nu zaak ook door te pakken
Fotocredits: oude kassen, Pieternel van Velden
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Boer, pas op je koeien!
Na grote successen in de glastuinbouw, de kippen en de varkens, is de Boerenleenbank
nu hard bezig om als kroon op zijn werk ook de Hollandse melkveehouderij nog
kapot te financieren. De melkveewet is alvast ook door de 1e Kamer heen gejast.
Het basisbegrip "grondgebondenheid" wordt nog in een AMvB-aanhangsel gedefinieerd.
Nuttige vingeroefening geweest voor Rutte:
"vrije artsenkeuze" ondergaat binnenkort waarschijnlijk eenzelfde lot.
Hoe is het mogelijk dat een bank die stelt de sector als geen ander te kennen, zo fout op fout blijft stapelen? RABO hielp ook VION met megalomane financiering door het putje. Zouden die stresstesters eigenlijk geweten hebben dat de glastuinbouwfinanciering van de RABO ook al onder water staat?
Geen nood Dick, de rem zat er al op voor de melkprijsdaling. Zolang er maar geen instanties van buiten de landbouw in landbouwgrond gaan beleggen, want dat werkt hier in de buurt erg kostprijs verhogend. We moeten immers extensiever worden van de minister.
Rem? Ook in Brabant in 2014 meer koeien, varkens en kippen: Zo'n 10.000 runderen, 15.000 varkens en meer dan een half miljoen kippen erbij in 2014.
Waar wilden jullie al die extra stront gaan laten?
Ik ben toch weer aangeslagen door deze berichtgeving. Hebben we niet gezamenlijk hetzelfde geconcludeerd tijdens de Foodlog bijeenkomst in Nieuwegein, al bijna vijf jaar geleden? Tuinders werden toen boos, omdat ze gewoon iedere dag zoveel komkommers wilden verkopen.
Het zal regelmatige lezers van Foodlog wel zijn opgevallen dat ik eigenlijk weinig nieuwe stukken over dit onderwerp schrijf, omdat alles al is gezegd. Het maakt me niet zozeer uit hoeveel geld er tegenaan wordt gegooid om McKinsey de boodschap te laten vertellen. Moeite heb ik met LTO-Glaskracht en Rabobank, die nu pas echt in actie zijn gekomen. Dit had gewoon vier jaar geleden moeten gebeuren, misschien lang voordat de bankencrisis uitbrak.
Veel financiële problemen van boeren is veroorzaakt door 1 fundamentele fout in het in het Europees landbouwbeleid en niet door de RABO zoals Dick B al te graag beweerd.
De grondslag van het landbouwbeleid is dat eten niets mag kosten, in de loop der jaren zijn er steeds meer regels en wetten bij gekomen waardoor boeren moesten investeren dingen als emissie arme stallen en meer dierwelzijn met geld wat ze hadden moeten lenen. Ook moesten de landbouwmethodes anders want de goedkopere waren vervuilend volgens de EU en dat ging boeren extra geld kosten maar de prijzen stegen niet ondanks quotums.
Overigens moet Dijksma zich de ogen uit de kop schamen omdat ze nu pas met een plan komt hoe het na april 2015 moet, terwijl dat al jaren bekend was dat het quotum weg ging en ze wist ook dat de boeren al voor sorteerden op het quotumloze tijdperk.