image image image image image

McDonald's introduceert een nieuw voedingsinformatiesysteem in Nederland. Vanaf 31 juli is dit systeem op bijna alle verpakkingen van de fastfoodketen te vinden. Daarmee is in één oogopslag duidelijk wat de voedingwaarde is van een product. In een tabel staan de hoeveelheid calorieën, eiwitten, vetten, koolhydraten en zout van een product. Bovendien wordt aangegeven hoe deze aantallen zich verhouden tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het nieuwe systeem van McDonald's werkt met pictogrammen die symbool staan voor het aantal calorieën en de vier belangrijkste voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten en zout. Per voedingsstof is de hoeveelheid aangegeven die een product bevat. Met gekleurde balkjes en percentages wordt duidelijk gemaakt hoe de genoemde aantallen zich verhouden tot de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hierbij zijn de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als uitgangspunt genomen.

Behalve op het verpakkingsmateriaal is het nieuwe voedingsinformatiesysteem ook te vinden in andere uitingen van de keten bijvoorbeeld op de placemat en in de vernieuwde folder Bewust leven. Daarin wordt het systeem uitgebreid toegelicht. Ook is er de speciale websiteontwikkeld. Op deze site is de voedingswaarde van alle producten te vinden, inclusief allergeneninformatie. Daarbij is ook extra informatie opgenomen, bijvoorbeeld over de hoeveelheid suiker, verzadigde vetten en vezels. Bovendien kan iedereen zijn gegevens invoeren en zo zijn persoonlijke aanbevolen dagelijkse hoeveelheid opvragen. De eerste weken na de introductie is er voor alle gasten een informatiekaartje beschikbaar waarop het systeem wordt uitgelegd.

Het voedingsinformatiesysteem is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onafhankelijke voedingsexperts. Ook is gebruikgemaakt van de uitkomst van uitvoerig consumentenonderzoek in Engeland, Schotland, Spanje en Frankrijk. Het systeem sluit aan bij het actieplan Energie in Balans, dat door de partners van het Convenant Overgewicht is opgesteld. Voorlichting over de voedingswaarde vormt daarin een belangrijk actiepunt. Het voedingsinformatiesysteem is ontwikkeld door McDonald's, maar staat open voor gebruik door andere partijen.

bron: McDonald's

Dit artikel afdrukken