McDonald’s België gebruikt voortaan alleen scharreleieren in zijn salades. Daarmee is het de eerste fast-food keten die afziet van legbatterijeieren. Op jaarbasis gaat het om ongeveer een half miljoen eieren. Volgens de Belgische dierenrechtenorganisatie Gaia kunnen hiermee meer dan 2.000 kippen scharrelen in plaats van hun leven door te brengen ‘op de oppervlakte van 1 A4tje’.
Gaia dringt aan op de vervanging van alle kooieieren in de productielijn van McDonald’s. Volgens de organisatie zouden ook eieren in dressings van scharrelkippen afkomstig moeten zijn.
Het besluit sluit volgens een woordvoerder aan op de wens van consumenten. Supermarktketens als Makro en LIDL maakten eerder al de overstap naar scharreleieren.
bron: VMT
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe je het ook wendt of keert, het is een verbetering. Stapje voor stapje Challias. ze kunnen nu tegen de consument zeggen dat ze 'duurzaam' dan wel ' sociaal verantwoord' eieren inkopen. En dat is het enige wat telt in deze
Scharreleieren komen uit dezelfde schuren met net zoveel scharrellegkippen als voorheen batterijkippen. Het enige verschil is dat die kippen nu loslopen. Met vele tienduizenden dus.
Als je bedenkt dat een kip ongeveer 50 soortgenoten kan herkennen is het duidelijk dat zo'n schuur nog steeds een stressvolle situatie is voor de kip met alle conflicten onderling en gezondheidsklachten van dien.
Biologisch kippenhouderijen is wel iets beter. Maar de eireren zijn duur en niet zo biologisch als je wel zou wensen. Zou men niet moeten streven naar houderijen die veel meer ruimte bieden aan de kip maar zonder biologisch etiket.
Volgens mij voelen de kippen zich daar veel gelukkiger door en de eieren hoeven niet zoveel meer te kosten. Stressvrije eieren hebben ook meer kwaliteit.