In de Ondertussen van vrijdag 4 oktober vallen mij deze berichten op:

- Van de Belgische jongeren en scholieren heeft 1 op de 5 al gestaakt voor het klimaat, willen 4 op de 10 niet meer vliegen en de helft wil minder vlees eten om de uitstoot te beperken, schrijft Knack. Maar in de klimaatkennis van de Belgische klimaatactivisten gapen nogal wat hiaten. Zo weet maar 13% hoe het eigenlijk zit met CO2 en opwarming. Even checken? Broeikasgassen in de atmosfeer beletten dat infrarode straling de aarde verlaat, aldus de Knackredactie. Wees gerust, dat is zo en dat weten we al jaren; het grote publiek krijgt het echter onvoldoende duidelijk te horen, zoals blijkt.

- McDonald's wil in 2022 ál zijn verpakkingsmateriaal weer inzamelen. Ook de frietzakjes en hamburgerpapiertjes die als zwerfafval in de wijde omtrek van de 250 restaurants terechtkomen. De hamburgerketen baalt er van dat het merk steevast bovenaan de top-20 van herkenbare merken in opgeraapt zwerfafval prijkt. "Ik denk dat wij dat nóg vervelender vinden dan ieder ander, omdat óns merk op straat ligt," zegt Floor Uitterhoeve, duurzaamheidsmanager bij McDonald’s Nederland in Trouw. Ze gaat er wat aan doen. Van spiegels bij de McDrives tot het laten adopteren van vieze routes door sportclubs of scholen. Maar het meest veelbelovende idee is wel dit: klanten die de troep netjes in prullenbakken gooien krijgen een beloning. Dat is nog wel 'iets', dat nog niet erg precies is uitgewerkt.

- Bayer investeert de komende 10 jaar €5 miljard in een programma voor Integrated Weed Management, schrijft Nieuwe Oogst. Het programma moet oplossingen bieden voor "alle onkruidproblemen die er wereldwijd zijn in de diverse landbouwgewassen." Een nieuw glyfosaat dus? Nee, glyfosaat - een product met een unieke chemische structuur en een uniek werkingsspectrum - blijft gewoon bestaan. Het gaat Bayer om alternatieven om onkruiden duurzaam te bestrijden. Bijvoorbeeld in de EU, waar de toelating van glyfosaat op het spel staat. Bayer ziet het breed: "chemische, mechanische, elektrische of thermische methoden." Integrated Weed Management, het woord zegt het al, is meer dan het spuiten van een stofje. Het is "een systeembenadering". Glyfosaat krijgt daar een plekje in en wat minder de hoofdrol.

Boris Johnsons alternatieve brexitplan is vooralsnog weinig welwillend ontvangen door de Europese gesprekspartners. Reden voor Johnson te blijven hameren op 'dan maar geen deal' en toch einde deze maand uit de EU. Maar wellicht is het toch pure bluf. Uit stukken die zijn ingediend bij de Schotse rechtbank die moest oordelen over Johnsons onbeschofte coup tegen de democratie, blijkt volgens The Independent dat Johnson toch om uitstel zal vragen als er op 19 oktober geen deal ligt. Theater tot het laatste moment? We zullen het pas weten als het zover is.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken