In een poging klanten terug te winnen die McDonald’s de rug toegekeerd hebben op zoek naar gezonder eten, past de hamburgerfabrikant zijn eisen aan leveranciers aan. Behalve van kip die vrij is van voor humaan gebruik bestemde antibiotica gaat het fastfoodconcern ook magere (chocolade)melk verkopen van koeien die niet met het groeihormoon rbST behandeld zijn.
Stapje in de goede richting
Het aandeel McDonald's steeg tot $ 100,25, en sloot daarmee voor het eerst sinds 15 juli vorig jaar boven de $ 100 grens. Analisten denken dan ook dat de nieuwe topman Steve Easterbrook een stap in de goede richting heeft gezet. De omzet en winst brokkelen immers al jaren op rij af.
Aansluiting bij jongere klanten herwinnen
Het besluit van McDonald's past in een serie maatregelen om het bedrijf weer aansluiting te laten vinde bij een nieuwe generatie klanten. Die gaan liever naar Chipotle's of Panera Bread, waar ze 'fast casual' kunnen eten met meer keus en gezondere producten. Om duidelijk te maken dat het bedrijf niets te verbergen heeft en wel degelijk goed en gezond eten maakt, startte McDonald's vorig jaar een social media programma, 'Our Food, Your Questions'. Daar kan iedereen terecht met vragen over de gebruikte ingrediënten en bijvoorbeeld ook voor videofilmpjes over hoe Chicken McNuggets gemaakt worden.
Deze week startte McDonald's bovendien met een campagne om eventuele vragen of zorgen over zijn producten gewoon te stellen:
McDonald's goes to SXSW seeking help with content marketing, consumer conversation http://t.co/WX8UqIPtfU pic.twitter.com/tAuTy4noRq
— Ad Age (@adage) March 4, 2015
Leveranciers: procesaanpassingen of stoppen
Leveranciers van McDonald's zullen hun processen moeten aanpassen. Sommigen zullen dat doen door in hun productiestroom de antibioticavrije kippen voor McDonald's te selecteren. Anderen zullen hun antibioticagebruik over de volle breedte willen verminderen. Tyson Foods, de grootste kippenproducent van de VS heeft zijn gebruik van antibiotica sinds 2011 al met 84% teruggebracht en stopte vorig jaar in zijn 35 broederijen al helemaal met het gebruik er van.
Kippensector als eerste stap
Naar verwachting zal de stap van McDonald's ook gevolgen hebben voor de directe concurrenten van het concern. Dat betekent dat er waarschijnlijk een omslagpunt bereikt is in het antibioticagebruik in de kippensector. "Hopelijk is kip nog maar het begin, en zijn straks de Big Mac en de McRib aan de beurt", zegt Jonathan Kaplan van de Natural Resources Defense Council op Bloomberg.
Andere analisten twijfelen. "McDonald's is niet toegerust voor het duurzaam en sociaal bewuste inkopen van voedsel. Het leveren van een hogere kwaliteit eten is een economisch dilemma dat Donald Thompson niet kon oplossen en dat een belangrijke uitdaging voor het management team blijft", zegt de Amerikaanse analist Asit Sharma. In de New York Times zegt een antibiotica-activist: "de laatste keer dat McDonald’s iets soortgelijks deed, kwamen binnen een half jaar 5 andere fast-food bedrijven met een soortgelijke aankondiging." Wie de markt weet mee te trekken, hoeft niet de zorgen te hebben die Sharma heeft.
NB (toegevoegd): zie de reacties #1 en #2 hieronder waarin Dick Belderbos terecht een punt maakt van het feit dat antibioticavrij slechts slaat op het staken van antibiotica die kritisch zijn voor humaan gebruik.
Fotocredits: Calgary Reviews
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Elke pluimveehouder krijgt meerdere keren per jaar een overzicht van antibiotica wat is voorgeschreven door de dierenarts. Dierenartsen houden dit verplicht bij. Deze overzichten worden bijna nooit openbaar gemaakt. Alleen door mensen die trots zijn op het resultaat. Wij verkopen kip wat 100% antibiotica vrij is en delen dus graag dit overzicht.
Informatief is de streefwaarde en het landelijk gemiddelde wat in de grafieken staat. En de verdeling tussen eerste, tweede en derde keus middelen die landelijk worden voorgeschreven. Daarop is te zien dat in Nederland 2,7% van de antibiotica derde keus antibiotica mag zijn.
Voor zover ik begrijpt doet Mac Donalds alleen de derde keus middelen in de ban. Blijft er dus nog voldoende over. Wassen neus, maar geniale reclame stunt aangezien weinig hier doorheen prikken en alle landelijke kranten berichten over dat ze antibiotica weren in de kip....
Het overzicht van antibioticagebruik in de kippen verkocht via schotsehooglanders.nl is hier te zien: http://schotsehooglanders.nl/nieuws/testresultatenkip/
Frank, weet jij - kippenman - wat de antibioticascores, cq. - normen zijn die McDo in NL hanteert?
Troost je, Dick: al googelend zie ik dat de nodige andere media elkaar napapegaaien, de een nog abominabeler dan de ander. De Volkskrant kwaakt de BBC na, en heeft het zelfs over "inspuiten met antibiotica", Niet te geloven! De manier waarop dit McDo-bericht de media rondzingt zou een leuk onderzoekje kunnen opleveren voor communicatiemensen.
Overigens lijkt McDonald's in 2003 ook al aangekondigd te hebben het antibioticagebruik te reduceren, als ik dit interview met Pollan lees.
Hadden ze dat toen maar echt gedaan!
Wat McDonald's in Nederland doet qua antibiotica? Geen idee. Ik zou het ze zelf vragen als ik jou was. Succes met je Foodlog-verbouwing dit weekend!
Als McDonalds in de USA al eens de standaard van de kip in NL zou gaan halen was er voor daar al heel veel gewonnen, in Nl gebruiken ze bofkip die volgens een protocol gehouden wordt dat strenger is dan van de normale bofkip, maar vooral op traag groeiendheid en bezetting per M2 afwijkt van de kip van morgen of hoe ze ook heten. Dat is dan meteen goed voor het milieu, toch het grootste probleem met de kip van morgen, de milieu belasting die een stuk hoger is dan van bofkip.
#7 Theo, in mijn schijf van 5 producten die ik in 90% van de tijd eet komen de producten die jij noemt niet meteen voor geloof ik, maar jij kunt vast vertellen in welke normale supermarkt producten we ze ook kunnen vinden, toch echt niet alleen bij MC en concullega's.
Dick, kijk Costco gaat nu ook mee. Dat is toch wel degelijk de kern van het nieuws.