McDonald’s biedt vanaf volgende maand in al zijn 14.350 filialen in de VS een 24-uurs ontbijtservice. Het is een van de tactieken van het hamburgerconcern om zijn teruglopende verkopen te keren. Het hoopt dat alleen de Egg McMuffin al de verkopen met 2,5% zal opkrikken.

Eierschaarste en dure eieren door vogelgriep
Het door het publiek enthousiast ontvangen nieuws zorgt bij de eierboeren voor paniek. De VS heeft op dit moment te kampen met de grootste uitbraak van vogelgriep aller tijden. Vanwege de ruiming van kippen en kalkoenen (48 miljoen sinds begin 2015) is een ernstig eierschaarste. Restaurants en voedselproducenten hebben te maken met tekorten en zoeken naarstig naar alternatieve ingrediënten of recepten waar minder eieren voor nodig zijn. Fastfoodketens bieden daarom juist minder in plaats van meer ontbijtgerechten aan.

Nederlands ei naar de VS
De 24-uurs ontbijtservice van McDonald's zal naar verwachting de krappe eiermarkt verder onder druk zetten. Toen de fastfoodketen ruim 10 jaar geleden besloot appels op het menu te zetten, werd McDonald's binnen de kortste keren de grootste in- en verkoper van appels in de VS.

Voor Nederlandse eierproducenten is de McDonald's ontbijtmove echter een buitenkans. Europa kampte tot begin van dit jaar met een overproductie. De Amerikaanse vogelgriep maakte van Nederlandse eierboeren de preferred supplier vanuit Europa voor de Amerikaanse markt. Het is dan ook denkbaar dat McDonald's eierontbijt in de VS gaat zorgen voor de export van wat extra Nederlandse eieren naar de VS.

Fotocredits: 'McMuffin', Håkan Dahlström
Dit artikel afdrukken