Net voor het hoogseizoen van de feestdagen dreigt McDonald's in Japan te maken te krijgen met een tekort aan frietjes. Dat is het gevolg van een arbeidsconflict in de VS. Als eerste noodmaatregel om een eventueel tekort vóór te zijn, heeft McDonald's alvast 1.000 ton diepvriesfriet laten invliegen. Ook zullen de meer dan 3.000 McDonald's vestigingen in Japan de komende tijd alleen maar kleine porties friet serveren.

Verstoring in de aanvoerlijnen door arbeidsconflict
Japan is de grootste afzetmarkt in Azië voor diepvriesaardappelproducten uit de VS, schrijft The Guardian. Maar als gevolg van een langdurig arbeidsconflict tussen 20.000 havenarbeiders en scheepvaartmaatschappijen in 29 havensteden langs de westkust van de VS is er sprake van een serieuze vertraging in de levering. Normaal doet een scheepslading frietjes er maximaal twee weken over Japan te bereiken, maar die tijd is door de acties verdubbeld. Ook een gebrek aan materiaal om ladingen te lossen, spoorwegvertragingen en de introductie van mega-transportschepen dragen bij aan de verstoringen in de aanvoerlijnen.

Geen beperking in aantal te bestellen porties
De eerste vrachtvluchten met diepvriesfriet landen sinds deze week in Japan. Maar de eerstvolgende scheepslading van 1.600 ton wordt pas eind januari verwacht. De rantsoenering met alleen kleine porties moet McDonald's door de drukke feestdagen heen helpen. "Helaas lopen we, als we deze maatregel niet zouden nemen, het risico dat de frietjes bij sommige van onze vestigingen rond de jaarwisseling op zijn", zegt woordvoerster Kokoro Toyama. Gelukkig mogen klanten wel zoveel kleine porties kopen als ze willen. Wanneer de medium en grote porties friet weer op het menu verschijnen kan McDonald's nog niet zeggen.

In Europa koopt McDonald's lokaal in.

Fotocredits: H. Michael Miley
Dit artikel afdrukken