Op een zonnige lentedag in juni toog ik naar Zaanstad. Daar werd tijdens een feestelijke happening in een McDonald's filiaal een Happy Meal gepresenteerd aan opa Ab. Opa Ab weet al 23 jaar dat hij coeliakie heeft, en kan nu eindelijk met zijn kleinkinderen bij de grote gele M langs om een burger te gaan eten. Dus was opa Ab heel blij! Zijn vrouw kreeg een gigantische bos bloemen van de directeur van de Mac omdat zij al 23 jaar de glutenvrije gehaktballen maakt voor haar man. Maar vanaf nu is ze vrij op zondag, en kunnen ze uit eten! Want: van alle mensen met coeliakie gaat maar liefst 25% nooit uit eten. Ze durven niet meer. Omdat ze elke keer ziek worden. En daar word ik eigenlijk best verdrietig van.

Kijkje in de keuken
De aanwezigen in Zaanstad kregen een uitgebreide rondleiding door de keuken, met een haarnetje op voor de hygiëne. We kregen uitleg over de productie en mochten zelf een glutenvrije burger maken. McDonald's heeft in overleg met de Nederlandse Coeliakie Vereniging de afgelopen twee jaar in 6 filialen een pilot gedraaid met de verkoop van een glutenvrije hamburger. Vanaf 1 juni 2015 is in 50 filialen in Nederland een glutenvrije hamburger te krijgen.

17.000 medewerkers kregen uitleg en instructie over de bereiding van een glutenvrije burger. De Mac heeft het grondig en doordacht aangepakt en mag daarom het officiële keurmerk “lekker glutenvrij” van de Nederlandse Horeca Alliantie dragen.

Geen verschil
We mochten proeven, natuurlijk. En nee, ik vind hem niet lekker. Nou vond ik de burger-met-gluten ook niet lekker, en ik proef geen verschil. Dat hebben ze knap gedaan!

Zelf eet ik liever zo’n ambachtelijke chunky burger van linksgedraaide tartaar van robuuste dikbilkoeien die op grazige heuvels ronddartelen. Op een lekker knapperig zuurdesembroodje van oergranen.
Maar hé, die hipsterburgerbakkers, in hun flexe burgertenten met industrieel interieur, die hebben poep aan coeliaken. Of ze zijn te druk met cool doen met hun hipstervriendjes, want reageren op de vraag of ze ook iets te bikken hebben voor de glutenvrije medemens, doen ze niet. Of de serveerster die de telefoon opneemt stamelt iets over ‘je eigen broodje meenemen die ze dan wel op de met gluten besmeerde bakplaat willen bakken’. En op die relaxte website van ze staat ook geen informatie over allergenen.

Dus het is reuze handig dat je naar Maarssen kan met je koters en daar een Happy Meal weg kan happen. Blije kinderen. Daar draait het tenslotte om in het moederuniversum.

Zelfgemaakte (linksgedraaide) ketchup
Die ambachtelijke chunkyburger, die maken we lekker thuis. Op een huisgebakken glutenvrij boekweitbolletje. En omdat deze moeder haar innerlijke hipster ook de ruimte geeft zo nu en dan, maakt ze daar zelf de linksgedraaide ketchup bij!

Zelfgemaakte tomatenketchup
- 1 kilo rijpe tomaten, in stukken gesneden
- 1 dikke ui
- 2 tenen knoflook (of meer)
- 1 stengel bleekselderij
- scheutje (olijf)olie
- 200 cc azijn (appelazijn of wijnazijn is lekker)
- 50 gram suiker (rietsuiker of basterdsuiker kan ook, of kokosbloesemsuiker. Hip!)
- ½ rode peper
- 1 eetlepel koriander
- 1 theelepel lavas
- 1 theelepel zout
- stukje gember, fijngehakt
- 1 tl kruidnagel (of als je gek wilt doen, piment)

Bereiding
Doe de bleekselderij, de ui, de knoflook en alle kruiden met de olie in een pan met dikke bodem, en laat ca. 15 minuten gaar worden op laag vuur. Vergeet niet af en toe te roeren.
Doe de tomaten erbij met 350 cc water. Breng aan de kook, en laat dan op een laag pitje inkoken tot je de helft over hebt. Dat duurt wel eventjes, dus ga intussen de krant of Foodlog lezen. Af en toe even roeren en kijken of het niet aanbrandt.

Maak het fijn met de staafmixer of in de keukenrobot met sikkelmes. Daarna door de roerzeef (passevite), en nog een tweede keer. Als het mooi glanzend en glad is, is het goed.

Neem een schone pan, doe de azijn en de suiker erbij. Weer inkoken terwijl je af en toe roert, tot het lijkt op de ketchup uit de winkel.
Als je dat nodig vindt, nog wat zout en kruiden(*) erbij doen.

Bewaar de ketchup in potten of flessen die je hebt uitgekookt met soda. Sluit ze goed af. Als je dat hygiënisch aanpakt zijn ze koel ongeveer een half jaar houdbaar.

Extra thuistips
*Je kan experimenteren met verschillende specerijen en kruiden, peterselie, basilicum, kervel, laurier (die wel verwijderen voor je met een staafmixer in de weer gaat!), kerrie, gerookte paprikapoeder (lekker!).
*In plaats van de bleekselderij kan je ook verse paprikablokjes gebruiken. Of knolselderij.
*Je kan ook half bliktomaten gebruiken, of gele tomaten (da’s leuk, gele ketchup!)
*Als de ketchup toch te dun blijft gebruik ik stiekem wel eens een theelepel xantaangom, maar dan wordt het toch een beetje minder ambachtelijk. Alhoewel dat begrip aan slijtage onderhevig is.

Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken