McDonald's is van plan dit jaar meer restaurants te sluiten dan nieuwe vestigingen te openen, meldt The Guardian. Het is niet ongebruikelijk voor een keten in zware tijden de meer onrendabele vestigingen te sluiten. Maar bij McDonald's maakten openingen van nieuwe restaurants de sluitingen van minder goed draaiende lokaties altijd weer goed.

Doorbreken reeks van 45 jaar groei
In april, kort na het aantreden van de nieuwe topman Steve Easterbrook, kwam McDonald's naar buiten met het bericht dat er wereldwijd 700 vestigingen zouden sluiten. Ook in de Verenigde Staten, waar de hamburgerketen zo'n 14.300 restaurants heeft. Daar zal de impact van de sluitingen weliswaar miniem zijn, maar er komt toch een einde aan een ononderbroken reeks van vestigingengroei. Sinds 1970 overtrof het aantal openingen altijd de sluitingen.

Becca Hary, woordvoerster voor McDonald’s, wilde geen precieze aantallen noemen maar gaf aan dat de te sluiten vestigingen zowel franchises als restaurants in eigendom zouden zijn. De sluitingen zijn onderdeel van een strategische ingreep gericht op toekomstige groei.

'Snoeien'
Wereldwijd zal het aantal McDonald's vestigingen nog wel toenemen - naar verwachting kan McDonald's dit jaar zo'n 300 restaurants toevoegen aan zijn wereldwijde totaal van 36.000 filialen. Volgens een analist, geciteerd in The Telegraph is er voor McDonald's ook in de VS nog altijd ruimte voor groei. De sluitingen moeten gezien worden als een manier om het totale bestand te versterken. "Wat ze doen is de boom snoeien" - zodat hij in de nabije toekomst weer meer vrucht draagt.

Fotocredits: 'McDistance from a McDonalds, created by Stephen Von Worley at datapointed.net', Duncan Hull
Dit artikel afdrukken