May zou naar Brussel willen gaan om daar een juridisch bindende garantie uit het vuur te slepen dat de zogeheten backstop een tijdelijke maatregel is die door Groot-Brittannië eenzijdig kan worden beëindigd. De backstop is de vangnetregeling die er in voorziet dat Groot-Brittannië na de brexit komend voorjaar binnen de douane-unie blijft; die situatie mag voortbestaan totdat er een alternatieve manier is gevonden om de Ierse grenskwestie op te lossen. Volgens Attorney General Geoffrey Cox, de juridisch adviseur van de regering, zit Groot-Brittannië in de huidige deal voor een onbepaalde periode vast aan die afspraak en dus aan de EU. Dat is voor veel Britten en parlementsleden onaanvaardbaar.

Inmiddels zou een meerderheid van 52% van de Britten bij de EU willen blijven, meldt De Tijd. Bijna de helft van de Britten is van mening dat May's deal een 'slechte deal' is.

De New York Times brengt vandaag vijf mogelijke scenario's bij het mislukken van May's brexit. Op dit moment spreekt het Britse parlement over het besluit van May om de stemming morgenavond af te zeggen.Dit artikel afdrukken