The Guardian publiceert zojuist de verklaring van de Britse premier May over de eerste voorzichtige tekenen dat ze haar brexit mogelijk rond kan krijgen. Ondanks reserves van ministers, steunt haar kabinet haar met de EU overeengekomen plannen.

Ze sprak vanaf 3 uur vanmiddag met haar ministers. Net na 8 uur vanavond werd een akkoord bereikt. Namens de ministers kon May zeggen dat haar ministersploeg haar plannen steunt. "Ik geloof echt dat dit het beste akkoord is dat we konden bereiken", zei May.

De race is nog steeds niet gelopen, merkt De Standaard op. Nu moet het Britse parlement de deal die ze met Brussel én haar kabinet sloot nog accepteren. May heeft de goedkeuring van 320 parlementsleden nodig, maar komt er met haar eigen Conservatives al vijf tekort. Bovendien stemt een aantal hardliners binnen haar partij mogelijk tegen de deal. Het prominente pro-brexit Conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg heeft al gezegd dat May's brexit het Verenigd Koninkrijk tot een 'vazalstaat' van de EU zal degraderen en Noord-Ierland onder de Ierse regering brengt.

De verklaring van May op de stoep van haar ambtswoning aan 10 Downing Street:Op 6 december organiseren de Sdu en Foodlog met medewerking van de NVWA het congres Voedselveiligheid in stadion Galgenwaard (Utrecht). Daar zal de NVWA en Bernd van der Meulen, directeur European Institute for Food Law vertellen waar brexit vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het congres staat in het teken van de spanning tussen wat mag van de wet en wat mag van de (nieuwe) moraal. Schrijf je nu in. Foodlog leden ontvangen €50 korting voor het congres. Ben jij al lid? Schrijf dan je in via deze link
The Guardian - Critics line up after May wins cabinet support ? as it happened
Reageer
  • Deel
Druk af