Premier Mark Rutte ontving vanochtend de Britse premier Theresa May op het Catshuis voor een 'werkontbijt'. May begint in Den Haag aan een Europees charmeoffensief om te proberen haar brexitdeal toch nog te kunnen bijpunten. Maandag besloot ze de deal niet aan het Britse parlement ter stemming voor te leggen omdat ze een 'significante' nederlaag voorzag. Wanneer het Britse parlement wel over de deal zal gaan stemmen, is vooralsnog onbekend. De problemen concentreren zich rondom de 'backstop', het vangnet dat moet garanderen dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland.

In een rondje Europa wil May garanties lospeuteren dat de backstop een tijdelijke situatie is waar Groot-Brittannië onafhankelijk van de EU een einde aan zal kunnen maken. De EU liet meteen al weten dat er niet opnieuw onderhandeld gaat worden. Wel liet Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, weten bereid te zijn "mee te denken over hoe de deal voor May beter kan worden verkocht in eigen land", schrijft het FD.

Vandaar de 'bedeltocht' van May vandaag. Na het ontbijt met Rutte - de langstzittende regeringsleider binnen Europa - reist May door naar Berlijn en Brussel.
Het Financieele Dagblad - May begint bedeltocht voor betere brexitdeal in Nederland
Reageer
  • Deel
Druk af