Koningin Máxima sprak tijdens de World Food Day ceremonie van de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome. 'In haar toespraak richtte de koningin zich specifiek tot de 500 miljoen familiebedrijven die een belangrijke bijdrage leveren aan de bestrijding van de honger en het zeker stellen van de voedselvoorziening. In de afgelopen 10 jaar zijn 100 miljoen mensen ontsnapt aan de honger, aldus Máxima. "Zonder het harde werk van de boeren, was dat niet mogelijk geweest", citeert Boerderij.

'Financial inclusion'
Máxima benadrukte in haar toespraak het belang van 'financial inclusion', als een middel om boeren te beschermen tegen inkomensfluctuaties en als een centraal bestanddeel van ieder ambitieus streven om een einde aan honger te maken.

Zware taak
Wereldwijd zijn 9 van de 10 boeren kleinschalige familiebedrijven. Tegelijkertijd vormen zij ook een substantieel deel van de 70% van de wereldbevolking die met voedselonzekerheid te kampen heeft. Ondanks de afname van 100 miljoen mensen die dagelijks honger lijden, zijn er nog altijd 800 miljoen mensen die met een chronisch tekort aan eten moeten leven. De FAO heeft zich ten doel gesteld de wereldhonger in 2015 gehalveerd te hebben ten opzichte van 1990. Dat doel is niet onhaalbaar, als iedereen nog een stapje extra zet, met name de 'family farmers'. Máxima's erkenning van de 'zware taak die rust op de schouders van de landbouw' komt dan ook niet uit de lucht vallen.

Fotocredits: FAO/Guilio Napolitano
Dit artikel afdrukken