Grote verliezer blijft CDA. In de peiling van september kwam de partij uit op vijf zetels en daar komen er nu niet meer bij. Dat is een verlies van maar liefst tien zetels. D66 komt er ook bekaaid vanaf als nu verkiezingen worden gehouden. De partij van partijleider Sigrid Kaag levert een derde van het huidige zetelaantal van 24 in en komt uit op zestien. In september kwam D66 nog uit op negentien zetels in de peiling. D66 is daarmee niet langer de tweede partij. Dat is in deze peiling opnieuw de PVV met twintig zetels, een stijging van drie.

VVD veruit de grootste, JA21 wint zetels
VVD blijft de grootste. De partij van premier Mark Rutte stond in september nog op zetelwinst van één zetel, maar zakt in de peiling en komt uit op 32 volksvertegenwoordigers, twee minder dan het huidige aantal. PvdA en GroenLinks winnen allebei een zetel en komen uit op respectievelijk tien en negen zetels. Partij voor de Dieren krijgt er in deze peiling drie zetels bij en wordt even groot als GroenLinks.

In het kielzog van BBB wint JA21, de partij van Joost Eerdmans en Jan Cees Vogelaar, twee zetels ten opzichte van de vorige peiling en komt nu virtueel op zeven zetels. Dat zijn er vier meer dan de partij nu in het parlement heeft. SP, die in de eerdere peiling haar negen zetels behield, zakt nu een zetel. ChristenUnie stijgt een zetel naar zes. FvD zakt twee zetels naar zes, net als in de peiling van september. Volt verdubbelt naar zes zetels, net als in de vorige peiling. 50Plus verliest haar zetel en verdwijnt van het toneel. Nieuwkomer BVNL (Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga en twee andere oud-FvD-Kamerleden) haalt één zetel.

Toenemende polarisatie
Van de kiezers zegt 40% dat als er nu verkiezingen waren geweest, ze niet meer stemmen op dezelfde partij als waarop ze afgelopen keer hun stem hebben uitgebracht. Volgens De Hond is er sprake van toenemende polarisatie. Kiezers zijn steeds duidelijker in hun keuze waarom ze niet (meer) een bepaalde partij stemmen en steeds minder duidelijk in waarom ze een andere partij wel gaan stemmen.

peiling Maurice de Hond BBB

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog, Foodbusiness en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken