Eerder deze week besteedde Dokter Frank al aandacht aan een uitzending van Radar over de gezondheidsaspecten van wijn. Hij ergerde zich aan de beperkte feitelijkheid van de uitzending.

Diëtist Yvonne Lemmers van Grip op Koolhydraten viel iets anders op. Emeritus hoogleraar en voedingsleerdeskundige Martijn Katan noemde zijn wetenschap "niet meer helemaal schoon".

Volgens Katan is er iets misgegaan met de wetenschap nu die niet meer door de overheid, maar voornamelijk door belanghebbende partijen wordt gefinancierd. Hij zegt dat daarom wetenschap teveel onderzoek doet dat vanuit gestuurde vraagstellingen naar gewenste resultaten en nieuws toewerkt.Lemmers noteert wat Katan in de uitzending zegt: "Wetenschappers moeten geld hebben voor onderzoek. De overheid geeft dat nauwelijks meer. Dan gaan ze praten met de alcoholindustrie en die zegt dan ‘nou ja we hebben een mooi onderzoek, maar kun je dat een heel klein beetje aanpassen. Als je nu eens zegt: ‘Het is nog niet bewezen, kun je dat zeggen?’ Natuurlijk, meer onderzoek is nodig. Zo werkt dat."

Vraag Radar: Mijn nest is niet meer helemaal schoon.
Zit u nu niet een beetje uw eigen nest te bevuilen?


Martijn Katan: “Mijn nest is niet meer helemaal schoon. Maar dat is niet de schuld van de wetenschap, dat is eigenlijk ons aller schuld dat we zeggen, wetenschap moet maar betaald worden door de industrie. Ja, dan krijg je dit.”


Volgens Katan zijn onderzoeken die bewijzen dat wijn gezond is, domweg gekocht door de industrie. Dat zou ook gelden voor andere onderzoeken zodat verwarring ontstaat over de betekenis van onderzoeksresultaten. De vraag stelt zich immers welk inzichten zijn verkregen vanuit een belang en welke inzichten resulteren vanuit een vraag in het algemene belang.

Yvonne Lemmers gaat meteen zover de vraag te stellen of oudere uitspraken van Katan dan wel vertrouwd kunnen worden. Zo krijgt degene die de bal kaatst, die meteen recht in zijn gezicht terug. Daarmee zijn de verwarring en het wantrouwen compleet.

Fotocredits: Martijn Katan, still, Radar
Dit artikel afdrukken