Melkcocolade meest populair
De meest populaire smaak blijft melkchocolade: 58% van de Europese consumenten zegt melkchocolade te eten, op de voet wordt gevolgd door pure chocolade (43%) en chocolade met noten, rozijnen of nougat (41%). Frankrijk springt uit het Europese klassement: pure chocolade is er met 57% de meeste populaire smaak. Hoewel in Duitsland traditioneel vooral melkchocolade geconsumeerd wordt, is er toch reeds 37% dat zegt pure chocolade te eten.
Terwijl de 'gewone' chocolade erg populair blijft (88,8% gemiddeld), valt de groei op van origine chocolade (10,8%) en fairtrade chocolade (8,2%). Het Verenigd Koninkrijk heeft hierin een voortrekkersrol: 22% consumeert origine chocolade, 14% fairtrade chocolade.
Functionele chocolade
Hoewel functionele voeding (voedsel met een bewezen positieve invloed heeft op bepaalde lichaamsfuncties of -systemen ) wereldwijd aan populariteit wint, is er amper functionele chocolade beschikbaar op de markt. Daardoor is de consumptie van functionele chocolade met amper 1,6% nog erg klein.
Europeanen geloven dat chocolade een positieve invloed heeft op het psychische en fysieke welzijn: goed voor de moraal (53%), geeft energie (48%), goed voor het geheugen (15%), goed voor hart en bloedvaten (13%) Vooral Franse en Zwitserse consumenten zijn overtuigd van de gezondheidsvoordelen van chocolade. Britse consumenten zijn het meest sceptisch in Europa.
bron: Callebaut
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee ik niet. Die 40% waarschijnlijk ook niet. Die willen fatfree, ligth, no-sugar snoep. Die kunnen beter een komkommer raspen met wat zuuuuuuure azijn erover.
wacht even,
Ik lees ineens iets merkwaardigs:
'Zo'n 40% zou graag chocolade kopen waarvan het suikergehalte op een natuurlijke manier is verminderd, zonder dat het de smaak van de chocolade beinvloedt'.
Het kan aan mij liggen, maar dit snap ik niet:
- een van de ingredienten moet er uit ( de suiker, die in de echte goede bittere chocolade toch al minder dan 25 % is)
- en op een 'natuurlijke' manier (eh, wat dacht u van 'er niet indoen', 40% ?)
- maar zonder de smaak te beinvloeden (pardon ? - gaan we dan andere zoetstof toevoegen ?)
Ik behoor, vrees ik niet tot die 40%. Kan iemand mij uitleggen wat ze bedoelen en hoe dat kan ?
Sorry, die wang eet je natuurlijk niet. Nooit geprobeerd, maar vermoedelijk niet gek: wat gesmolten drupjes met wat pure room op de gewoon gekookte broccoli.
Tip Jacobus: bij een goeie cappucino! Of als toevoeging in de saus bij een gestoofde varkenswang ;-)
Buiten diabeten in combinatie met gezoete varianten, is chocola waarschijnlijk altijd functioneel. Alleen ikzelf kan nog niet wennen aan de echte bittere...