Sinds 2011 voert Wageningen Economic Research in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken de Monitor Duurzaam Voedsel uit. In een Kamerbrief informeerde minister Henk Kamp gisteren over de Monitor Duurzaam Voedsel 2016. In 2016 gaven consumenten €3,8 miljard uit aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel. Dat is 26% meer dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel van duurzaam voedsel, in 2010 nog 3,5%, groeide het afgelopen jaar van 8 naar 10%.

Minister Kamp: “De forse en aanhoudende groei van de vraag naar duurzame producten toont aan dat de markt voor duurzaam voedsel al lang geen nichemarkt meer is. We zien dan ook dat het aanbieden van een breder - meer duurzaam productassortiment - echt zinvol is. Niet alleen voor natuur en dierenwelzijn, maar ook zeker voor de ondernemer. Ik verwacht dat het bedrijfsleven de komende jaren verder op deze trend inspeelt en een nog ruimer aanbod van duurzaam voedsel op de markt brengt.” De Monitor hanteert de volgende definitie van duurzaam voedsel: "voedsel dat voor de consument herkenbaar is als duurzaam, doordat het voorzien is van een van dertien in de steekproef meegenomen duurzaamheidskeurmerken."

De groei van duurzame voedselaankopen was het grootst in de supermarkten en bij 'on the go'-verkooppunten (vliegvelden, treinstations en tankstations) met respectievelijk 36% en 42%. In deze kanalen is het aanbod van duurzamere producten groot. In de buitenhuishoudelijke markt (horeca, zorginstellingen en catering) was de groei afgelopen jaar 14%. Bij de speciaalzaken werd geen stijging vastgesteld.

Van alle productsoorten zijn duurzame eieren het meest gewild, met een marktaandeel van 40%. Duurzame vis maakt 30% van alle gekochte vis uit, duurzame koffie en thee hebben ook 30% marktaandeel. De meest voorkomende duurzaamheidskeurmerken zijn Biologisch (30%), Beter Leven (28%) en UTZ Certified (21%). Het Beter Leven keurmerk liet ook de grootste procentuele omzetstijging zien, met 99% ten opzichte van 2015. Consumenten gaven in 2016 €1,1 miljard uit aan producten met het Beter Leven keurmerk. De bestedingen aan biologische producten bedroegen naar schatting €1,4 miljard.
Dit artikel afdrukken