"Een groot compliment aan alle 100.000 collega’s, onze partners en leveranciers voor hun veerkracht en zorg, waardoor we onze klanten konden helpen in dit uitzonderlijke jaar,” zegt Albert Heijn-CEO Marit van Egmond.

In het coronajaar 2020, een "jaar van extremen", heeft supermarktketen Albert Heijn zijn marktaandeel met 0,1% zien groeien, blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen. Het marktaandeel van Albert Heijn steeg met 0,1% ten opzichte van 2018 en 2019 en staat nu op 35%. In 2017 piekte de marktleider overigens met een marktaandeel van 35,3% in een destijds wat kleinere markt.

De sterke vraag naar thuisbezorgen was de belangrijkste aanjager van de groei. Aan de andere kant moest Albert Heijn ook een aantal Albert Heijn to go’s bij universiteiten, NS-stations en in de binnensteden sluiten.

Volgens hetzelfde Nielsenonderzoek zag concurrent Jumbo zijn marktaandeel nog sneller groeien. De Veghelse supermarktketen pakte 0,5% marktaandeel en kwam uit op 21,5% (in 2019 21%), schrijft Adformatie. Ook Coop en Plus meldden vorige week al groeiende marktaandelen, respectievelijk 3,9% (was 3,7%) en 6,9% (was 6,7%).

De grote verliezers? Discounters Aldi en Lidl, aldus Distrifood. Ook in 2019 (16,2%) verloren de twee discounters al marktaandeel ten opzichte van het jaar daarvoor (16,4%). De invloed van de coronacrisis pakt voor de discounters extra nadelig uit omdat consumenten 'vreemd gaan' bij een andere super dan die van hun grootste voorkeur beperken: "onder invloed van corona hebben consumenten het aantal supermarktbezoeken beperkt, wat in het nadeel werkt van discounters. Ook hadden klanten een voorkeur voor dorpswinkels en grote supermarkten."

Volgens van IRI, een concurrent van Nielsen, groeide de markt voor boodschappen in 2020 met 9% naar meer dan €44 miljard. Zonder Aldi en Lidl ging het om een toename van 9,7%. De twee discounters zijn volgens IRI samen goed voor een omzet van €6,9 miljard. Afgelopen jaar liep hun marktaandeel dus nog verder terug. De precieze schade wordt binnenkort definitief berekend.
Dit artikel afdrukken