WUR doet in samenwerking met producent Kemper Kip, verwerker W&G Groep en cateraar Sodexho onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor biologische kipproducten. Biologische kip is 2,5 keer duurder dan kip uit de bio-industrie. Dit komt door een hoge prijs van biologisch kippenvoer, het feit dat een biologische kip twee keer langer leeft (namelijk 81 dagen) dan een reguliere en de beperkte verwaarding van biologische kip. Catering als doelgroep
Na een marktanalyse van WUR bleek dat retail, groothandel en de biologische slager de grootste afzetmarkten zijn voor biologische kip. Momenteel wordt maar 25% van een biologische kip gebruikt en als filet aan deze kanalen verkocht. W&G Groep heeft 79 boutproducten met gangbare kip, waarvan het merendeel naar de catering gaat. Er is dus wel degelijk een grote afzetmarkt bij de catering. Het onderzoek vormde zich dan ook rond de ontwikkeling van een nieuwe keten voor biologische producten in de catering.
Kip in het pannetje
In samenwerking met topkoks ontwikkelde de W&G Groep het afgelopen jaar producten voor de catering. De ‘kip in het pannetje’ is een van de nieuw ontwikkelde biologische kipproducten. De kip is gevuld met spaghetti, groente en kip en zit in een pannetje van PVC dat in de magnetron kan. De zes producten die uit het project voortkwamen zijn onder meer sla met kipreepjes, worst en soep met stukjes kip. WUR zal in een volgende onderzoeksfase de producten aan consumenten voorleggen.
bron: VMT
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben gek op mijn eigen geteelde braadkippen. Ze hebben een zo'n fantastische smaak dat er bij mij nooit meer een andere kippenbout inkomt. Hoe krijg je dat voor elkaar. Gewoon ze krijgen plantaardige niet biologische legkorrels uit de voederfabriek en dagelijks een paar handjes gemengd niet biologisch graan. Niet biologisch omdat en geen 100% biologisch voer op de markt is terwijl de prijs daarop wel is afgestemd. Mijn kippen blijven mals tot ongeveer 16 á 20 weken dus tussen de 112 en 140 dagen, afhankelijk van het ras. Dus om z.g. biologische kippen maar 81 dagen te laten leven roept vragen op. Mijn hobbykippen zijn pas rijp van smaak na 16 á 20 weken. Dat zou dus ook moeten gelden voor de hier opgevoerde biologisch kippen. Nu deze kippen al na 11 1/2 week geslacht worden doet vermoeden dat we toch weer te maken hebben met de z.g. plofkippen die nu wat anders gevoerd worden en mogelijk wat meer bewegingsvrijheid hebben. Het verkoopargument is nu BIOLOGISCH. Gewoon boerbedrog dus want echte biologische kippen smaken echt niet beter dan de door mij geteelde kippen. Dat biologische heeft met ideologie te maken en niet met smaak. In Frankrijk hebben ze dat al langer door en daar wordt verreweg het meest kippen verkocht die ongeveer zo geteeld worden als ik hierboven heb aangegeven. Er zijn daar ook biologische kippen te koop die veel duurder zijn maar die niet anders smaken.