image
uit: Allerhande nummer 3, 2007, achterpagina

Je hoort het geluid hier regelmatig: biologisch en fair trade worden óók gebruikt om extra marge te maken. Let wel - want ik word af en toe via mail verzocht wat minder aan m'n luimen en gevoelens toe te geven en wat meer te letten op m'n rol als moderator - hier staat nadrukkelijk OOK, want er is ongetwijfeld echte bio en echte fair trade.

Is dit zo'n ' extra marge'- geval?
Het zou best kunnen, want de communicatie en woordkeuze zijn uiterst suggestief. Dat is kwalijk, zelfs als het product wel klopt.

Dit is een advertentie voor biologische chocolade. Er is de nodige 'reuring' over fair trade en slavenvrije chocolade. En dan zie je hier de zin 'gemaakt door kleinere boerencooperaties die alleen de beste biologische cacaobonen telen.'

Wat hebben die zaken met elkaar te maken? Is dit FT-chocolade, ja of nee? Dat blijft volstrekt onduidelijk, al schijn je te moeten denken dat het wel zo is. Andere vraag: wat maakt chocolade eigenlijk biologisch? In Afrika groeit nl. het nodige dat van nature biologisch is (w.o. vrijwel in het wild groeiende arabica koffies die tot de top behoren). Zet je er biologisch op, dan krijgt het meerwaarde, maar aan het product verandert het niets (boeiend: Bavaria brouwt al decennia met natuurlijk mineraalwater en gaat het nu ook maar eens zeggen - en gelijk hebben ze, het is tenminste oprecht).

Nu is chocolade meer dan cacao (vanille, suiker, al dan niet dierlijke vetten) en die andere ingredienten zullen dus wel allemaal EKO zijn omdat AH anders strafbaar is. Niettemin: waarom niet duidelijk gemaakt wat er nu toch bio is aan bio-chocolade? Die vraag is niet overdreven precies, omdat de tekst van deze reclame argwaan wekt. Waarom moet de suggestie 'fair trade' mij helpen om biologisch te kopen? Is er dan iets met deze chocolade? Is 'biologisch' niet genoeg?

Opnieuw, ik wil niet suggeren tegen fair trade te zijn (verre van dat zelfs), maar wel dat mijn oren zich spitsen als de suggestie van fair trade kennelijk moet worden gebruikt om 'biologisch' te verkopen.

De overall vraag is dus heel simpel: waarom geen duidelijke informatie van deze opeens ook al van het goede doen bevlogen aanbieder?

Tot slot: realiseert AH wat het hiermee doet naar echte fair trade? Zelfs als dit wel fair trade chocolade zou zijn, maak je er zo een heel goedkope verkooptruc van.
Dit artikel afdrukken