Door je vlees te marineren in bier voordat je het op de BBQ-legt, zou je de hoeveelheid schadelijke PAK die ontstaan wel eens stevig terug kunnen dringen. En minder PAK betekent minder mogelijk kankerverwekkende stoffen in je eten. Dat vonden wetenschappers van de Universiteit van Porto (Portugal). Het onderzoek is gepubliceerd in American Chemical Society’s Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) zijn geen fijne stofjes. Ze ontstaan bij verbranding, bijvoorbeeld bij het grillen van vlees op de BBQ. Bij laboratoriumproeven op ratten zijn diverse vormen van kanker geconstateerd, bij mensen is het nog niet onomstotelijk bewezen maar weet inmiddels iedereen dat je 'zwarte randjes' maar beter niet kunt eten. Je kunt het ontstaan van PAK echter ook verminderen door je vlees te marineren - bijvoorbeeld in bier.

De Portugese onderzoekers vergeleken het effect van verschillende bier-marinades: in pils, alcoholvrije pils of een donker bier. Bij vlees dat in donker bier gemarineerd was, bleek het niveau aan PAK na het grillen de helft te zijn van bij ongemarineerd vlees. Het vlees lag 4 uur in de marinade. Dat schrijft AFN.
Dit artikel afdrukken