Ik houd niet van de islam, maar respecteer een groot aantal gebruiken. Als geëmancipeerde Vlaamse houd ik niet van het idee dat een kokkin kwetsbaarder is, als zij haar pot op een ander fornuis kookt, dan een kok. Toch wil ik met al mijn liefde voor de eerlijke keuken een lans breken voor de halal keuken. Ik was ooit getuige van een rituele slachting waar een Turkse beenhouwer het schaap op zijn voorhoofd kuste, voor hij het letterlijk keelde. Dat ontroerde mij. En onze Algerijnse slager in Gent, zegt altijd als ik een stuk schapenvlees aanwijs: ‘Mais non, la meilleure qualité pour madame !’, en dan pakt hij uit de koeling iets heel goeds, wat mij natuurlijk veel duurder kost.
Wat ik wil duidelijk maken is het volgende. Een vrouw van in de 50, met een zwarte mantel en hoofddoek loopt de C1000 binnen. En ze leest, haar Nederlands is slecht, “Merquez”. En ze denk “Ha ! , (want in Lutjebroek is geen halal beenhouwer), Ha ! Merquez ! Want Merquez is van origine ‘halal’ van kameel-, rund, schapen- of geiten vlees. En geeft dat heerlijk thee-aroma, die u niet naar ‘Cuvee du President’ uit Algerije doet grijpen, maar naar traditionele thee. En Hassan, die suikerziekte heeft en wiens ogen ook niet zo scherp zijn, kan die kleine lettertjes van 1,4 mm ook niet lezen.
En Hasan en zijn vrouw kijken elkaar aan, en voelen de 'eenzaamheid van 1000 jaar' die Gabriel Garcia Marquez (dus niet Merquez…..), die duizenden kilometers verder woonde, zo goed aanvoelde en weet wat ontheemdheid betekent..
C-1000 ! Stop daarmee ! In de Noord-Afrikaanse cuisine gebruikt ge geen varkensvet !..
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Okay dan!
"Je mag dan op z’n minst verwachten dat een fabrikant op het etiket zet wat erin zit, zelfs als jij daar geen behoefte aan hebt… ", zeg je, Jacobus.
Ja, Jacobus, dat mag je op zijn minst verwachten en dat verwacht ik ook. Sterker nog, ik heb er zelfs behoefte aan. Maar de fabrikant voldeed netjes aan die verwachting, dus waar hebben we het dan over? Ik zeg: over eigen verantwoordelijkheid.
Ulrik, ik bak meestal mijn eigen brood, dus wat dat betreft...
En ik ben niet echt te spreken over supermarktbrood dat luchtig en smakeloos is. Laatst nam mijn vriendin een brood van de AH mee, biologisch geloof ik, dat een beetje plakkerig was. Heerlijk! Deed me denken aan vroeger op Schiermonnikoog (wij kwamen er ieder jaar in de Meivakantie), waar de bakker zijn vak verstond (verstaat?).
Het wisselt. Supermarktbrood in het buitenland is meestal vele malen treuriger dan in ons eigen land, maarja, als toerist koop je daar natuurlijk je brood niet. Dus over het algemeen beschouwd: ja, ik denk dat we wat brood betreft niet te klagen hebben in ons land. En daar moet ik bij vertellen dat ik wel hou van die zaden en pitjes er doorheen (op ongebroken lijnzaad na, maar daar hebben we dan ook helemaal niks aan, behalve een schrale derrière)
Ewout, als ik het goed begrijp ben je best tevreden over het brood in ons land. Heb je wel eens een Franse baguette geproefd, of een pain de campagne? Ik ben ook geen fan van de zaden en pitje om het brood nog een beetje smaak te geven, goed neutraal brood, zonder kunstgrepen, is toch het lekkerst.